Kulit popia banyak fungsinya. Selain dibuat popia goreng, ramai juga yang mengolah resipi kulit popia ini untuk dijadikan kudapan seperti popia nestum dan popia pedas atau popia bersira.
Pembuatannya pun tidaklah sesukar mana. Buat beramai-ramai atau bersama-sama anak-anak ketika menggulung kulit popia, memang cepat siap dan banyak hasilnya.
Resipi perkongsian Hairul Nizam Ijam kali ini memang terbaik. Sedap nampak sambal siranya tu. Tak sabar nak buat. Bolehlah buat kudapan ataupun kerepek pada Hari Raya.
Petang-petang kalau rasa nak mengunyah, cuba buat dua menu yang ada dua rasa berbeza. Misalnya satu manis dan satu lagi lebih berempah. Jadi dua gabungan menu itu membuatkan lebih sedap nak makan.
Pertama, RASA nak share resipi churos dengan sos coklat ganache. Kedua, resipi sosej bakar madu. Dua-dua resipi ni sesuai untuk minum petang. Mantap sungguh rasanya.
CHUROS MINI DENGAN SOS COKLAT GANACHE
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
Sedikit esen vanilla
Secubit garam
3 sudu makan gula
25 gram butter
1 biji telur ayam gred A
Cara memasak
1. Masukkan air, gula, garam, mentega, esen vanilla dan masak sehingga mendidih.
2. Selepas itu masukkan tepung dan gaul cepat-cepat sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan telur. Gaul lagi sampai sebati.
4. Sejukkan seketika, selepas itu boleh dibentukkan menggunakan nozel/acuan yang ada.
5. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan taburkan gula icing sedikit sebagai hiasan
COKLAT GANACHE
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu cair
Cara memasak
Masak secara double boiled.
Kredit: Nursidah Muhd Amin
SOSEJ BAKAR MADU
Bahan-bahan
Sepeket sosej (10 ketul)
Bahan perap
6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan madu
Secubit lada hiitam
Cara memasak
1. Satukan semua bahan perapan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sosej ke dalam bahan perapan tadi dan perap seketika. Bakar di atas kuali rata.
3. Masukkan 3 sudu makan mentega ke dalam kuali sebelum sosej dibakar.
4. Bakar dengen api perlahan sehingga masak.
5. Bila sosej sudah masak curahkan baki sos tadi.
6. Gaul rata perlahan-lahan supaya sosej tak patah.
7. Selepas masak, angkat sosej ke dalam pinggan. Sedia dihidang.
1. Kupas dan potong kentang. Kemudian basuh bersih dan bilas. 2. Rebus kentang yang sudah dikupas ke dalam air panas selama 10-15 minit. Pastikan sehingga lembut untuk mengelakkan sukar untuk dilenyek.
3. Angkat kentang tadi dan sejukkan dalam air tapis.
4. Lenyek kentang yang sudah lembut direbus sehingga hancur dan sekata.
5. Campurkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk lada putih sekali. Tambah sedikit air ke dalam kentang yang sudah dilenyek.
6. Gaulkan sehingga sebati. 7. Bentukkan mengikut kesukaan 8. Goreng dalam api yang panas sehingga warnanya menjadi perang. Dah siap!
Kredit resipi: Multazimah Zaini
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.