Ads
Home Makan Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

Ads

Kimchi merupakan makanan tradisi rakyat Korea yang dihasilkan daripada sayur kubis yang dijadikan jeruk dengan bahan ramuan pedas. Selain dimakan begitu sahaja, kimchi juga menjadi pelengkap kepada hidangan nasi goreng, sup kimchi dan mi segera.

Semestinya kimchi mempunyai kombinasi rasa masam, masin, manis dan pedasnya. Namun, adakalanya yang kita beli tidak begitu menepati selera. Terkadang, kimchi yang dibeli terlalu masam dan masin serta kuat rasa jeruknya.

Namun, berbeza dengan kimchi air tangan ibu kepada pemilik akaun Facebook Aisyah Humaira ini iaitu Rohani bt Che Yahya. Menurutnya, kimchi air tangan ibunya paling sedap dan kena dengan seleranya. Rangup, segar dan pedas. Cukup sempurna rasa masam, masin, dan manisnya. Serta sedikit rasa berlemak daripada serbuk cili. Disebabkan itu, beliau sudi berkongsi resipi air tangan ibunya kepada semua. Jom kita cuba buat.

KIMCHI

BAHAN-BAHAN SAYUR:

1 biji kubis panjang (pilih yang besar)

1 batang lobak merah (dihiris halus memanjang) – Boleh beli online di sini

1 tangkai daun bawang

1 genggam daun kucai

½ biji sengkuang (dihiris nipis memanjang)

1 sudu kecil bijan disangai (optional)

Ads

Garam kasar secukupnya (untuk perap kubis) – Boleh beli online di sini

BAHAN-BAHAN PES:

4 sudu besar serbuk cili Baba’s (atau mengikut pedas disukai) – Boleh beli online di sini

4 susu besar cili kisar/cili boh

6 sudu besar cuka makan

3 sudu besar minyak bijan – Boleh beli online di sini

Sos ikan secukup rasa 

Gula dan garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR:

1 biji epal Fuji

½ biji buah lai/pir

2 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

1 inci halia

1 sudu makan udang kering – Boleh beli online di sini

Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

CARA MEMASAK:

Cuci kubis hingga bersih. Hiris ikut saiz disukai dan tabur garam kasar pada setiap helaian kubis.

Perap 1jam. Setelah siap perap, bilas kubis dengan air sambil tekan-tekan dan buang air masin daripada kubis.

Ads

Toskan dan tekan-tekan lagi supaya kering air pada kubis. (Jika air banyak, kimchi akan jadi terlalu berkuah)

Dalam bekas besar, masukkan semua bahan pes dan bahan kisar lalu kacau sebati. Cuba rasa sedikit, pes kimchi mesti rasa pedas-pedas, manis, masin dan masam.

Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

Masukkan kubis dalam bekas berisi pes tadi bersama semua bahan sayur di atas dan ratakan pes pada keseluruhan sayur.

Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

Siap. Enak makan yang baru siap. Terasa rangupnya dan boleh jerukkan dengan perap simpan di dalam peti.

Kimchi Air Tangan Ibu. Terasa Rangup, Segar dan Pedasnya

Kredit: Aisyah Humaira

Ads

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Sup Kaki Dan Leher Ayam, Begini Cara Buat Tumis Darat

Tepung Gomak Pandan, Letak Keledek Oren Baru Kenyal

Cuaca Panas Begini, Nikmatnya Dapat Air Longan Herbs Tanpa Soda

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI