Terdapat pelbagai variasi kuih koci yang boleh didapati kini. Antaranya koci labu, koci pandan dan koci pulut hitam. Lebih sedap lagi, kuih koci yang dibungkus dan dikukus sekali bersama santan atau dipanggil koci leleh.
Ternyata kuih koci leleh ini lebih sedap, terasa lemak masin santannya dengan setiap gigitan kuih koci yang berintikan kelapa tersebut. Nak tahu cara menghasilkan kuih koci pulut hitam leleh yang sedap?
Ikuti sahaja resipi perkongsian daripada Manda Syuhada ini. Memang berbaloi-baloi apabila dapat hasilkan daripada air tangan sendiri.
Resipi lama cara pembuatan pun gaya lama, kuih tradisional orang dulu-dulu yang masih digemari tetapi tidak banyak tempat yang menjual kuih ini. Sangat ‘rare’ kalau kamu teringin merasanya, apa kata ikut resipi ini pasti jatuh cinta.
Cara-cara:
1. Campur gula merah, gula pasir, santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.
2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.
3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.
Siap…
NOTA: Kalau yang ade kelapa macam mana pulak yer?… Kalau yang ada kelapa. Hanya parut kelapa. Tambah sedikit garam. Letak acuan atas daun pisang. Kemudian letak inti kelapa lepas tu balut sampai inti kelapa tu tak kelihatan.
Cucur jawa atau kuih topi juga dikenali sebagai penyaram antara kuih tradisi kegemaran ramai.
Disebabkan itu ramai juga yang cuba buat sendiri. Tapi selalu saja dengar rungutan dah cuba buat tapi tak menjadi! Kuih tak kembang atau bahagian tepi tak berkedut seperti yang sepatutnya.
Bagi memastikan kuih cucur jawa ini menjadi dengan cantik perlu latihan atau kena buat banyak kali. Jadi cuba lagi, boleh ikut pula resipi yang dikongsi oleh Norhamah Said. Resipi ini gunakan santan jadi rasanya lebih berlemak.
Tip Buat Cucur Jawa Supaya Menjadi Cantik
Bahan-bahan
1 cawan gula merah (masak dengan sedikit air)
1 paket tepung beras
2 cawang tepung gandum
1 cawan gula putih
100 ml santan
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan
1. Satukan tepung beras, tepung gandum, gula putih & santan dalam satu bekas dan gaul.
2. Masukkan gula merah yang telah sejuk dan gaul. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati & adunan tak berketul-ketul. Jangan terlalu cair. Siap untuk digoreng.
Kala semua pulang ke kampung, SOP jangan pula dilupa. Bila dah sampai di kampung, rai lah kedua ibu bapa dengan menu minum petang yang mereka suka. Sambil berbual dan nikmati kuih buatan anak, pasti tersenyum gembira orang tua kita.
Belebat keledek oren Bahan-bahan: 2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI 1 cawan tepung jagung (pilihan)-BELI ONLINE DI SINI 4 cawan santan-BELI ONLINE DI SINI 3/4 cawan gula 1 sudu kecil garam 1/2 kg keledek oren
Cara memasak:
1.Keledek dikupas dan dipotong dadu.Basuh dan rendamkan (1/2 jam).Didihkan air.Toskan keledek.Masukkan ke dalam loyang.Gaulkan dengan 1/2 sudu kecil garam dan kukus keledek selama 15 minit atau hingga masak (jangan sampai empuk).Bila dah masak ketepikan. 2.Bancuhkan bahan-bahan lain dalam sebuah periuk.Kacau rata hingga sebati. 3.Buka api perlahan sahaja.Kacau bancuhan hingga likat dan mula nak berketul.masukkan keledek.Kacau perlahan hingga berketul.Tutup api dapur,biarkan adunan sejuk. 4.Basuh daun pisang.layur daun di atas api dapur.lapkan hingga bersih.Potong daun pisang kepada bahagian kecil (lebih kurang besar tapak tangan).
5.Sudukan adunan keledek ke dalam daun.Bungkus seperti bungkusan nasi lemak.Susun ke dalam kukusan. 6.Didihkan air.kukus kuih selama 10-12 minit.bila dah masak, angkat dan biarkan sejuk sedap dimakan.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.