Koleksi Bubur Dan Pengat Manis, Hidangan Pelengkap Selepas Berbuka!

Share

Menikmati manisan pada akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap. Sebab itu, kebiasaannya hidangan pemanis mulut seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka bubur dan pengat yang mudah disediakan ini.

 

1. BUBUR BARLI DAN KELEDEK

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm barli
  • 200gm keledek yang dipotong dadu
  • 250gm gula pasir atau secukup rasa
  • 250gm santan
  • 600gm air
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk.  Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan.  Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
  2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Info chef: Hidangan yang boleh mengenyangkan.

 

 

2. BUBUR ANEKA UBI

BAHAN-BAHAN:

  • 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu
  • 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu
  • 50gm ubi kayu yang dipotong dadu
  • 50gm ubi keladi yang dipotong dadu
  • 250gm gula pasir atau secukup rasa
  • 250gm santan
  • 650gm air
  • 1 helai daun pandan | simpul
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk.
  2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan.  Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat.
  3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Info chef: Boleh gunakan jenis ubi lain juga jika suka.

 

 

3. BUBUR BUTIR NANGKA

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm tepung pulut
  • 1-2 titis pewarna merah
  • 1-2 titis pewarna hijau
  • 1-2 titis pewarna kuning
  • 250gm gula pasir atau secukup rasa
  • 250gm santan
  • 400gm air | kuah santan
  • 600gm air | untuk rebus butir nangka
  • 1 helai daun pandan |simpul
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
  2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.  Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian.  Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
  3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak.  Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat.  Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
  4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan.  Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
  5. Apabila kuah telah menggeleggak  dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Info chef: Warna butir nangka terpulang kepada cita rasa masing-masing. Jika tidak suka, tidak perlu warnakan.

 

4. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT

BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji pisang nangka | bentuk bunga
  • 1 keping mi siput
  • 100gm gula pasir atau secukup rasa
  • 50gm gula merah/melaka
  • 250gm santan
  • 650gm air
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
  2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.  Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
  3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Info chef: Pisang nangka menambah kesedapan pada bubur kerana rasanya yang lemak.

 

5. PENGAT KELADI, PISANG DAN KELEDEK

BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga
  • 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm
  • 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
  • 100gm gula pasir atau secukup rasa
  • 50gm gula merah/melaka
  • 250gm santan
  • 650gm air
  • 1 helai daun pandan |simpul
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
  2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
  3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak  dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Info chef: Tidak perlu masukkan gula merah/melaka jika ingin kuah putih.

 

6. BUBUR ANAK LEBAH

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm tepung gandum
  • 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya
  • 1-2 titis pewarna hijau
  • 1-2 titis pewarna merah
  • 100gm gula pasir atau secukup rasa
  • 250gm santan
  • 600gm air
  • 1 helai daun pandan | simpul
  • 1 sudu sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
  2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
  3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak.  Buatlah sehingga habis.
  4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan.  Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.  Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
  5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak.  Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

 

Info chef: Pulut menambah perisa pada masakan.

 

7. BUBUR BUAH DELIMA

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm biji buah delima
  • 250gm santan pekat
  • 450gm air
  • 100gm gula atau secukup rasa
  • 1 1/2 sudu teh tepung jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 helai daun pandan | simpul

 

CARA MEMASAK:

  1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul.  Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
  2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api.  Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
  3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.

 

 

Info Chef: Boleh dimakan sejuk atau panas.

 

8. BUBUR SOM-SOM

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm tepung beras
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan air
  • 50gm gula merah/melaka
  • 50gm gula pasir

 

CARA MEMASAK:

  1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
  2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
  3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.

 

 

 

9. PENGAT KELEDEK UNGU

BAHAN-BAHAN:

  • 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
  • 100gm gula pasir atau secukup rasa
  • 50gm gula merah/melaka
  • 250gm santan
  • 600gm air
  • 1 helai daun pandan | simpul
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan.
  2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.  Apabila kuah telah menggelegak  dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Info chef: Warna ungu yang cantik, tanpa tambah sebarang pewarna.

 

10. BUBUR JAGUNG DAN KIDNEY BEANS

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tongkol jagung manis | dihiris
  • 100gm kidney beans |rebus hingga empuk
  • 100gm gula pasir atau secukup rasa
  • 250gm santan
  • 400gm air
  • 1 helai daun pandan | simpul
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA  MEMASAK:

  1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus  sebentar.
  2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan.  Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
  3. Apabila kuah telah menggeleggak  dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

 

 

11. ASAM GUMPAL

BAHAN-BAHAN:

UNTUK INTI ASAM GUMPAL:

  • 100gm kacang hijau
  • 1 keping gula melaka
  • 1 liter air

BAHAN SAGU MATA IKAN:

  • 100gm biji sagu
  • 2 1/2 cawan air suam

BAHAN UNTUK KUAH:

  • 250gm santan pekat
  • 2 cm halia yang dihiris halus
  • 1/2 sudu teh halba
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 biji bawang merah yang dihiris

 

CARA MEMASAK:

  1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
  2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat.  Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
  3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama  dua cawan air, halba, halia, bawang merah  dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi.  Masaklah sehingga kuah agak memekat.
  4. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

 

Info chef:  Boleh masukkan daun pandan untuk aroma.

 

 

 

Resipi: Terima kasih Nur Adlina Badarudin, Putrajaya

 

 

 

Published by
Mastura Abu Kassim