Cuaca panas sekarang ni, menu yang paling win ialah kalau ada dapat puding atau agar-agar. Makan pula ketika sejuk memang sangat nikmat. Jika ada tetamu nak datang ke rumah pun boleh jamu mereka dengan puding air tangan anda. Menu puding ini boleh anda buat nanti.
PUDING RED VELVET OREO
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Campurkan bahan-bahan yang bertanda (*) di atas. Mix sebati hingga kembang berganda.
2.Masukkan sedikit minyak jagung/ minyak biasa ke dalam bahan yang telah siap diadun.
3.Kacau bersama minyak sehingga sebati dan masukkan semula ke dalam adunan tepung tadi.
4.Kacau sebati lagi. Sedia untuk dibakar.
(LAPISAN PUTIH PUDING OREO)
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan. Kacau dengan api sederhana. Perlu kacau selalu, bimbang nanti hangus.
2.Tutup api dan biarkan suam.
3.Kemudian, boleh masukkan biskut Oreo yang dipatahkan.
(LAPISAN COKLAT PUDING OREO)
BAHAN-BAHAN:
(TOPPING)
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan. Kacau sebati.
2.Tutup api dan tunggu hingga suam.
3.Kelar atas puding putih tadi (lorek guna garpu supaya adunan melekat) tadi dan tuangkan puding coklat Oreo dan hias di atasnya dengan biskut Oreo.
4.Siap dan boleh disejukkan.
5.Selepas dipotong dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: Niza Zaini
Puding Roti Tembikai
Bahan A:
Kisar bahan bertanda ( * )
Bahan B:
Cara memasak:
1.Untuk memasak agar-agar, kacau semua bahan B hingga sebati. Masak hingga sampai didih.
2.Kemudian masukkan bahan kisar. Tunggu mendidih baru padam api. Setelah itu, bahagikan kepada tiga adunan. Letak warna merah @ kuning (banyak). Letak warna hijau (sikit) dan warna original (sikit).
3.Sediakan loyang bulat. Basahkan loyang untuk mudah keluarkan puding nanti.
4.Tuang adunan hijau. Diikuti putih dan merah. Tunggu suam sikit dan masukkan ke dalam peti sejuk. Lepas sejuk baru letakkan coklat chip untuk bijinya.
5.Siap boleh dipotong.
Kredit: Haslindawati Omar
PUDING JAGUNG PREMIUM
BAHAN – BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Masukkan air, serbuk agar-agar, gula, susu cair, tepung kastard dan tepung jagung ke dalam kuali.
2.Kacau sebati dulu semua bahan biar sebati. Kemudian barulah hidupkan api perlahan.
3.Masukkan juga jagung manis creamy, kordial jagung. Sebatikan.Kacau adunan hingga mendidih.
4.Semasa mendidih, biarkan selama 1-2 minit kemudian barulah tutup api.
5.Seterusnya masukkan garam dan sebatikan.
6.Jika suka, masukkan jagung manis. Kacau lagi.
7.Tuang adunan ke dalam loyang dan sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum sedia untuk dipotong dan dinikmati.
INFO: Resipi Puding Jagung ini memang lembut dan kena kendalikan dengan berhati-hati kerana ia menggunakan agar-agar.
Empunya resipi menggunakan agar-agar kerana beliau kurang menggemari tekstur kasar bila guna tepung kastard. Jadi beliau kurang kan sedikit tepung dan gantikan dengan agar-agar.
Kredit resipi & foto: Muhammad Ali
Bahan-Bahan:
Cara memasak:
1.Pecahkan terus telur dalam blender. Tambah susu cair ke dalam adunan.
2.Kemudian masukkan pula gula. Tapi ini piliham. Kalau tak suka manis sangat, boleh skip atau boleh kurangkan gula tau.
3.Tambah esen vanilla.
4.Kemudian kisar semua bahan itu. Biar benar-benar sebati. Ketepikan.
5.Untuk membuat karamel; Tuang gula dan air ke dalam bekas.
6.Tunggu sampai dia ada buih-buih (macam dalam gambar). Kacau-kacau hingga jadi perang. Tapi jangan lambat tutup api. Takut pahit nanti.
7.Tuang adunan yang dikisar tadi ke dalam loyang gula karamel. Kemudian biarkan dalam periuk kukusan kita.
8.Kukus sekitar 45 minit. Nak tau masak elok ke tidak, cucuk cucuk ia dengan garfu. Kalau tak tinggal kesan pada garfu masa angkat tu, maksudnya masak lah tu puding kita.
9.Sejukkan kejap baru la boleh terbalikkan. Tada..siap!
Kredit: Nur Amalyna Zuraidi.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official