Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela

 

RENDANG NASIB PAKSA RELA

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela
BAHAN-BAHAN:
  • 1kg campuran daging, limpa hati, paru dan jantung lembu (rebus hingga mendidih, potong kecil dan basuh sekali lagi untuk membuang warna gelap pada bahan tersebut)
  • 10 biji cili kering*
  • 15 biji cili padi*
  • 1 in halia*
  • 2 in lengkuas*
  • 2 labu bawang besar*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 5 batang serai*
  • 3 sudu serbuk sup Adabi
  • 2 sudu kerisik
  • 1kg santan pekat
  • ½ cawan minyak
  • Daun kunyit
  • Perasa

 

CARA MEMASAK:

  1. Bahan yang bertanda star di blend halus
  2. Tumis bahan yang di blend sehingga wangi
  3. Masukkan bahan dalaman lebu dan juga santan
  4. Masak hingga pekat, masukkan daun kunyit dan gaul seketika.
  5. Siap!

 

Kongsi resipi: Normah Bahari (MAHN)

 

RENDANG TOK ASLI

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela
BAHAN-BAHAN:
  • 1kg daging
  • 10 ulas bawang merah | dikisar halus
  • 5 ulas bawang putih | dikisar halus
  • 3sm lengkuas | dikisar halus
  • 3sm halia | dikisar halus
  • 5 batang serai | dikisar halus
  • 5 sudu cili giling | dikisar halus
  • Kunyit sedikit | dikisar halus
  • 2 helai daun kunyit | dihiris halus
  • 1 sudu makan ketumbar | disangai dan dikisar halus
  • 1 sudu makan jintan manis | disangai dan dikisar halus
  • 1 sudu makan jintan putih | disangai dan dikisar halus
  • 1kg santan pekat
  • 50gm gula Melaka
  • 3 sudu makan kerisik
  • 15ml air asam jawa
  • Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS:
  • 2 batang kayu manis
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 5 batang bunga cengkih
  • 6 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan daging dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar, perap semalaman.
2. Setelah diperap, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali. Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
3. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau atau pecah minyak.
4. Selepas itu, masukkan daging dan gaul rata. Masukkan santan dan kerisik, kacau tanpa henti dengan api yang kecil.
5. Masukkan air asam jawa, gula Melaka, daun kunyit dan kacau hingga kering. Bila rendang sudah kering, baru tambah garam secukup rasa.
6. Hidangkan dan sedia dinikmati.

 

 

RENDANG DENDENG 

 

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg daging pejal | dipotong agak besar
  • 500gm bawang besar | dikisar
  • 3-4 senduk cili kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 batang serai dititik
  • 5cm halia | dititik
  • 1 cawan kicap manis
  • 750ml air rebusan daging
  • Garam dan gula secukupnya
  • Minyak untuk mengoreng daging dan menumis

 

CARA MEMASAK:

 

  1. Rebus daging di dalam periuk sampai empuk dan simpan air rebusan daging. Tos dan sejukkan.
  2. Hiris daging lawan urat (lebih kurang saiz 1”x1.5”). Tumbuk sekeping-sekeping daging yang telah dihiris dan perap daging yang ditumbuk dengan kicap selama 1 jam.
  3. Goreng daging dengan api sederhana dan toskan minyaknya.Ketepikan.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang dan cili kisar sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan serai, halia, asam gelugor dan air rebusan daging.
  6. Masukkan daging. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  7. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info chef: Guna daging batang pinang untuk mendapatkan daging yang mudah empuk.

 

IKLAN

 

RENDANG AYAM PENCEN

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam | potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
  • 2 cawan pati santan
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 helai daun kunyit | dimayang halus
  • 3 sudu makan kerisik
  • 1 liter air
  • 3 senduk cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

 

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 15 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3cm halia
  • 1cm lengkuas
  • 1cm kunyit hidup
  • 4 batang serai | dihiris halus

 

BAHAN-BAHAN TUMIS:

  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

 

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum.
  2. Tambah bahan kisar halus dan cili kisar.  Tumis sehingga cili garing dan pecah minyak. Gunakan api yang kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan masukkan air. Masak lama sehingga ayam menjadi empuk.
  4. Tuang santan dan kerisik kelapa. Biar mendidih secara perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan garam dan gula secukupnya.
  5. Apabila kuah menjadi pekat, masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dimayang halus. Kacau dan rasa. Pastikan rasa garam dan gula seimbang.
  6. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

 

IKLAN

Info chef: Ayam pencen perlu direbus sehingga empuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan santan dan bahan-bahan rencah yang lain.

 

 

RENDANG UDANG

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela

BAHAN-BAHAN:

  • 600gm udang harimau
  • 2 helai daun kunyit | dihiris halus
  • 2 senduk cili kisar
  • 2 sudu makan gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • 1keping asam gelugur
  • 1 cawan pati santan
  • 2 sudu makan kerisik
  • Sedikit minyak untuk menumis

 

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm lengkuas
  • 2 batang serai | dihiris
  • 2cm kunyit hidup

 

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tambah bahan kisar halus dan cili kisar. Tumis hingga cili garing dan pecah minyak. Gunakan api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan santan, kerisik, garam dan gula Melaka. Gaul rata. Bila mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugur. Gaul rata dan masak hingga kuah menjadi pekat.
  3. Cuba dan pastikan rasa garam, gula dan masam seimbang. Tambah sedikit garam atau gula jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Masak seketika.
  5. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

 

Info chef: Boleh juga menggunakan udang galah

 

 

RENDANG KERANG

Koleksi Rendang Favourite Abang Am! Paling Special Rendang Nasib Paksa Rela

BAHAN-BAHAN:

  • 400gm isi kerang
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 cawan pati santan
  • 2 helai daun limau purut
  • 3 helai daun kunyit |sehelai disiat, dua helai dimayang halus
  • 2 sudu makan penuh rempah kari ikan
  • 2 senduk cili kisar
  • 2 sudu makan penuh gula melaka
  • 1 1/2 sudu makan kerisik
  • 4 ulas bawang merah | dihiris
  • 1 ulas bawang putih | dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:

  • 7 ulas bawang merah
  • 2cm halia
  • 1cm lengkuas
  • 3 biji buah keras | dihiris
  • 3 batang serai | dihiris
  • 10 biji cili padi siam  | boleh kurang atau tambah jumlahnya
  • 2cm kunyit hidup

 

CARA MEMASAK:

  1. Bancuh rempah kari ikan bersama-sama bahan kisar halus. Kacau rata hingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum dan keperangan. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
  3. Tambah pes rempah dan kacau rata. Masak hingga rempah garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  4. Masukkan isi kerang dan gaul rata. Tambah pati santan dan kerisik. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah daun limau purut dan daun kunyit yang disiat. Gaul semua hingga rata, masak sekejap.
  5. Masukkan gula Melaka dan asam gelugur dan perasakan dengan sedikit garam. Kacau dan masak hingga rendang kering. Rasa dan pastikan rasa garam, gula dan masam seimbang.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

 

Info chef: Isi kerang perlu dibersihkan dan dittos hingga kering sebelum dimasukkan ke dalam rendang.

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI