Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara kuih raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
1. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
1/4 cwn tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes ramas kasar
200g butter (suhu bilik)
3/4 cwn gula kastor
1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:
Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder gaul sebati
Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
CARA MEMASAK: 1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api. 2. Masukkan madu. Kacau hingga rata. 3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu. 4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. 5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit. 6. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali. 2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata. 3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa. 4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Biskut ni memang sedap. Sangat terkenal pada tahun 1980-an dulu. Boleh dianggap sebagai biskut lejen ni. Tapi dulu kalau makan kadang suka makan aising saja. Selalu kena marah dengan emak. Nah, kali ni melalui facebook, Ismail Abdul berkongsi resipi biskut lejen ni. Jomlah try buat. Boleh kembalikan nostalgia.
BISKUT LEJEN GULA AISING
BAHAN A
4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
BAHAN B
1 buku mentega
1 cawan gula
2 biji telur
2 sudu kecil esen vanila
TOPPING ICING
500 gram gula aising
3 biji telur putih
Piping bag dan pewarna
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan garam. Ketepikan.
2. Ambil mangkuk lain. Masukkan mentega. Putarkan sampai gebu. Masukkan gula dan putar lagi.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Masukkan tepung dan garam yang sudah diayak tadi. Putar lagi.
4. Kemudian leperkan dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Kemudian leperkan jadi setebal 1 inci dan cetak guna acuan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
7. Untuk membuat aising, ambil satu mangkuk dan isikan gula aising dan putih telur. Kacau sehingga gebu.
8. Kemudian bahagikan kepada bahagian ikut jumlah warna yang hendak dibuat.
9. Letakkan pewarna dan kacau sebati.
10. Masukkan dalam piping bag. Paipkan atas biskut yang sudah dibakar tadi.
11. Biarkan mengeras. Siap.
Lotus Biscoff Cheesecake ni antara resipi yang viral semasa musim PKP ni. Menurut perkongsian dari saudari Anissa Mardhiah, resipi ni sangat mudah disediakan tetapi rasanya amat sedap. Wow..menarik kan? Jom cuba. Pasti puas hati dengan rasanya. Sesuai sangat ni dijadikan sajian istimewa untuk keluarga.
2-3 keping biskut Lotus Biscoff (hancurkan untuk topping atas)
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan lapisan asas (base), hancurkan biskut Lotus Biscoff hingga separa halus. Caranya ialah dengan masukkan biskut ke dalam plastik dan ketuk guna lesung batu hingga hancur. 2. Masukkan biskut ke dalam mangkuk dan ketepikan. 3. Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan biskut hancur tadi. Gaul rata. 4. Masukkan biskut yang dicampur mentega tadi ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapik dengan parchment paper. Tekan dan padatkan. 5. Simpan dalam peti sejuk dan buat pula filling krim keju.
Untuk membuat Filling Krim Keju: 1. Pukul krim keju menggunakan pengadun hingga kembang. 2. Masukkan esen vanilla, gula ising dan biscoff spread. Adun lagi hingga sebati. Ketepikan. 3. Dalam mangkuk berasingan, pukul whipping cream hingga kembang. ( whipping cream kena sejuk kalau tidak ia tidak akan kembang). 4. Satukan krim keju dan whipping cream. Kaup balikkan guna spatula perlahan-lahan hingga sebati. 5. Bila sudah sebati, tuang ke dalam loyang berisi bahan base yang telah disejukan tadi. Ratakan. 6. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum mebuat topping.
Untuk membuat Topping: 1. Selepas krim keju disejukkan selama 3-4 jam, cairkan Lotus Biscoff Spread menggunakan api kecil hingga cair. Kemudian sejukkan sedikit. 2. Tuang Biscoff Spread cair tadi ke atas krim keju hingga rata. 3. Masukkan semua kek keju di dalam peti sejuk selama 1-2 jam. 4. Bila kek keju sudah pejal sepenuhnya, tabur biskut yang dihancurkan mengikut kreativiti masing-masing. 5. Sedia untuk dinikmati.
Anda tengah nak cari ketuhar, pengadun dan pelbagai barangan kelengkapan rumah tapi tak jumpa yang berkenan? RASA kongsikan seleksi barangan yang boleh anda miliki dengan HARGA MAMPU MILIK. Sangat berbaloi.
Korang dah mula mengumpul biskut raya ke? Ada yang terlebih rajin lebih suka membuatnya sendiri. Lagi puas makan katanya. Biskut Batang Buruk ini kalau buat awal pun boleh simpan buat kuih raya nanti atau mungkin juga boleh buat kudapan lepas bertarawih.
BISKUT BATANG BURUK Bahan-bahan: * 2 bungkus besar kulit popia * 3 bungkus tepung kacang hijau * 800 gram gula aising * 2 biji putih telur – sebagai pelekat * Straw saiz besar * Minyak – untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Potong kulit popia memanjang seperti didalam gambar mengikut ukuran pembaris 2. Cabut sehelai demi sehelai kemudian gulung di straw dan gunakan putih telur sebagai pelekat
3. Bila dah siap gamkan semua, jemur dengan straw yang dah dililit kulit popia tadi sekejap dalam 10 minit, kemudian boleh keluarkan popia yang dah kering tu kesemuanya 4. Seterusnya, tepung kacang hijau disangai lebih kurang 10 minit menggunakan api sederhana sehingga garing dan ringan 5. Kemudian boleh angkat dan sejukkan. 6. Bila dah sejuk, masukkan gula aising – kisar gula sampai jadi halus. 7. Gaul ratakan gula dengan tepung sampai sebati. 8. Selepas itu, goreng kulit popia dalam api yang sederhana sehingga sedikit kekuningan dan angkat 9. Akhir sekali, sumbat kulit popia yang dah digoreng tadi dengan tepung kacang hijau. Buat sampai habis.
Nota: Ada yang tak sumbat pun dengan tepung kacang hijau, hanya gaulkan bagi rata. Resipi ini dapat 2 kilo setengah, kalau nak buat sikit, boleh bahagikan 2 bahan-bahan di atas.