Koleksi resipi masakan berasaskan cendawan, sedap berkhasiat. Cendawan merupakan antara sayur-sayuran yang sangat mudah dimasak. Selain sup cendawan, ada lagi beberapa jenis masakan yang mudah dan sedap!
RASA kongsikan beberapa resipi masakan berasaskan cendawan untuk anda cuba!
BAHAN-BAHAN:
1kg cendawan tiram | Disiat
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SALUTAN:
250gm tepung tempura
1 biji telur
Sedikit air
5 sudu besar minyak masak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Minyak secukupnya
3 biji telur | Dipukul
Cendawan butang putih
3 ulas bawang putih | Dicincang
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil ground pepper
1 biji timun
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Cendawan tiram
1 kiub ikan bilis
Daun kunyit
½ kotak santan
Garam
Serai
Perasa
Garam
BAHAN KISAR:
3 biji bawang merah
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN TUMIS:
3 ulas bawang putih diketuk
1 batang serai dititik
2 inci halia dihiris
½ biji bawang holland dihiris
BAHAN PERASA:
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan jus lemon
Masukkan sayuran pilihan
BAHAN LAIN:
Cendawan tiram
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOUP:
2 sudu mentega
1 biji bawang holland | dipotong dadu
3-4 ulas bawang putih
Cendawan shitake | dihiris
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu full cream
Lada hitam & lada putih
1 cawan air
Garam | jangan masuk kalau guna salted butter
1 kiub pati ayam
BAHAN-BAHAN GARLIC BREAD:
Roti
Sedikit mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
Sedikit mixed herbs
Parmesan cheese (optional)
Sedikit lada putih
Sedikit lada hitam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan mentega
1/2 sudu makan minyak sapi
4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu teh jintan manis
1 tin cendawan butang | hiris
1 tin kecil kacang pis
2 biji tomato sederhana | kisar tanpa air
1 biji bawang besar | cincang halus
4 ulas bawang putih | cincang halus
2cm halia | cincang halus
8-10 biji kacang gajus | rendam air panas selama 10 minit dan kisar jadi pes
1 ½ sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk garam masala
Garam secukup rasa
2-3 cawan air
1 sudu makan krim putar | boleh diganti dengan susu cair atau santan
Sedikit hirisan daun ketumbar
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!