Koleksi resipi masakan berkicap, sedap dan menyengat. Menu masakan berkicap sememangnya merupakan satu hidangan yang memikat selera jika digandingkan dengan nasi putih.
Tambahan pula, penyediaan masakan berkicap ni sangat mudah dan tidak memerlukan bahan yang banyak. Tunggu apa lagi? Jom kita cuba resipi yang RASA kongsikan ini.
BAHAN-BAHAN:
3 biji cili merah
10 biji bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
Segenggam cili padi hijau
5 sudu makan kicap manis
Segenggam ikan bilis
1 sudu teh pes asam jawa
Garam
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
5 ketul paha ayam
3 sudu makan minyak masak
3 batang daun bawang
2 inci halia
2 helai daun salam
60gm shiitake
5gm 5 spices chinese powder
1000ml air
200ml kicap cair masin
70gm kicap manis
50gm gula merah
Pakchoy
Biji bijan putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
4 helai daun bawang
1/2 biji bawang holland
1 biji cili merah
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih | Dicincang
4 sudu makan butter
5 ketul ayam
3 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan sos cili
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Air rebusan daging
1 cawan kicap manis
3 helai daun limau
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit serbuk perasa
Sedikit air asam jawa
5 biji cili padi | diketuk
BAHAN PERAPAN DAGING:
1 kg daging | direbus & ditumbuk
Kicap manis secukupnya | untuk perap daging
BAHAN KISAR:
4 batang serai
1 inci halia
4 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/4 biji bawang holland
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada benggala merah
Daun bawang
7 tangkai cili kering
2 keping isi ayam
Minyak
Garam
Kacang tanah
BAHAN-BAHAN SOS:
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar gula
4 sudu besar air
1 sudu besar tepung jagung
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN TEMPE GORENG KETAGIH:
4 keping tempe
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
Sedikit garam
½ sudu makan serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
Air suam
BAHAN-BAHAN SAMBAL KICAP:
1 genggam cili padi
1 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi
1 cawan kicap manis
2 sudu gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!