Bila ada jamuan potluck dan sebagainya, pening juga kepala nak memikir menu apa yang sesuai. Antara yang boleh anda bawa ialah pemanis mulut dan juga tart. Tart pula ada pelbagai perisa, selain gebu rasanya juga enak. Pasti tak cukup sebiji bila sekali makan. Boleh ikut resipi ni kalau nak mencuba.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan bertanda (*) di atas dan tapiskan.
2.Kemudian, canai kulit pastri tetapi jangan terlalu tipis.
3.Gunakan sebarang alat yang sesuai untuk mendapat bentuk bulat begini.
4.Tekan kulit pastri ke dalam acuan.
5.Kemudian, tuangkan bancuhan telur ke atas pastri yang telah dibentuk. Boleh tambah pewarna kuning untuk lebih cantik.
6.Ini keadaan egg tart yang sedang bersauna di dalam oven. Bakar guna api atas dan bawah. Suhu 180 – 200 selama 40-50 minit atau sehingga masak.
7.Makan ketika masih panas lebih sedap.
8.Dah siap. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: Bam Azimad
Bahan-bahan:
Cara memasak :
1.Pukul cream cheese dengan gula icing sampai sebati.
2.Kemudian, masukkan mentega, whipping cream dan pukul lagi sampai gebu. Jangan lupa masukkan telur dan esen vanilla.
3.Masukkan inti dalam poping bag (boleh beli online di sini). Paipkan inti ke dalam shell tart dan pipe skali cream cheese tu sampai penuh.
4.Bakar dalam oven selama 5-6 minit sahaja.
5.Dah siap!
Bahan-bahan cream:
Cara membuat:
1.Pukul cream cheese yang baru keluar dari peti guna padle sauh.Dah hancur dan agak pecah-pecah, ganti mata mixer sanggul masukkan gula.Pukul sebati.
2.Masukkan telur (kaup balik sahaja) * kalau nak tambah perahan lemon sikit ke dalam pun boleh.
3.Masuk piping beg yang dah letak nozel,paipkan dalam pot tadi.Susun dalam tray
4.Bakar pada suhu 150 dalam masa 8-10minit.
Kredit: Azlina Ina Fans
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official