Kompilasi resipi manisan klasik, zaman dulu-dulu. Manisan klasik ni memang tiada tandingan. Hingga kini, manisan klasik ini masih popular di kalangan masyarakat kita.
Tambahan pula, bila makan manisan klasik ni terus terimbau kenangan waktu kecil. Orang zaman dahulu memang hanya menggunakan apa yang ada di rumah untuk dijadikan santapan. Bahan dan cara penyediaan manisan klasik ni memang sangat mudah.
BUBUR SUMSUM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
4 cawan air
Sedikit garam
Daun pandan
BAHAN AIR GULA:
1 cawan air
2 ketul gula melaka – (kecil)
Daun pandan
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
Ads
WADAI KEPENG
BAHAN-BAHAN:
1 Cawan Tepung Pulut
1 Helai Daun Pandan
2 1/2 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
3 Sudu Besar Gula Merah
1 Kotak Kecil Santan
Garam Secukup Rasa
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
125gm biji sagu
Air secukupnya
Pewarna kegemaran
1 ketul Gula Melaka
2 helai daun pandan
Susu cair secukupnya
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR GUNTING MELAKA
BAHAN-BAHAN TEPUNG:
15 sudu makan tepung gandum
200ml air
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen vanila
1 biji telur
1/2 sudu teh perisa pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau
BAHAN-BAHAN KUAH:
300ml air
4 1/2 ketul gula melaka kecil
2 sudu makan gula
65ml santan cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan tepung jagung
Ads
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
Air secukupnya
Pewarna ikut citarasa
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 kotak santan
Air secukupnya
Daun pandan
1 cawan gula/gula melaka (ikut kemanisan sendiri)
1 sudu kecil garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Menjelang petang mulut terasa nak makan macam-macam. Baik yang manis, pedas, berlemak dan sebagainya. Apa pun yang diingini tepuk dada tanya selera. Kalau tak rajin memang biasanya kuih muih ini dibeli sahaja. Bila ada mood nak memasak sendiri ,macam- macam idea kuih yang nak dimasak. RASA kongsikan resipi yang memikat rasa. Boleh lah buat untuk minum petang nanti.
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 20minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Lembut dan manis
Anggaran Kos : RM10
Info Chef : Pastikan lempeng pisang dimasak sempurna untuk mendapatkan kelazatannya
Bahan-bahan:
20 biji pisang abu
300gm gula kabung
200gm tepung gandum
100gm kelapa parut
2gm garam
Daun pisang
Cara menyediakan dan memasak:
1.Lenyek pisang dengan gula kabung sampai hancur.
2.Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
3.Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang.
4.Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja.
5.Lipatkan daun pisang.
6.Bolehlah dibakar di atas kuali leper sehingga masak.
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Garing, manis dan lemak
Anggaran Kos : RM15
Info Chef : Keju lebih menambahkan lagi kelazatannya.
Bahan-bahan:
12 biji pisang (pisang abu atau pisang raja)
400gm tepung beras
200gm tepung gandum
20gm tepung penaik (baking powder)
3gm garam
1Sudu kecil Serbuk kunyit atau pewarna kuning
1biji telur ayam
0.5 liter air
1 kg minyak masak
Bahan Sos dan Topping:
200gm susu pekat manis
100gm coklat rice atau parutan coklat masakan
200gm Keju Cheddar (disagat halus)
Cara memasak:
1.Satukan tepung gandum, tepung beras, garam,kunyit,tepung penaik dan telur dan masukkan air
2.Gaulkan sehingga rata
3.Masukkan pisang ke dalam tepung yang telah dibancuh
4.Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kan pisang hingga kuning keemasan
5.Angkat dan toskan minyaknya
6.Curahkan susu pekat ke atas pisang goreng
7.Taburkan bersama coklat rice dan keju di atas pisang itu tadi. Enak dimakan ketika masih hangat.
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : adun rata dan gulung
Jenis masakan : Kuih
Keistimewaan : Sedap dan ringkas
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Tambahkan dan cicah sos pedas untuk menikmati rasa yang menyelerakan
Bahan-bahan:
8 keping kulit popiah
80gm sos manis
50gm sos pedas cili
40gm kacang tanah hancur
60gm sos tiram
160gm sengkuang
20gm gula
10gm kicap pekat
4 biji telur
100gm udang
200gm ayam
80gm Romaine salad
200gm tauhu keras
100gm timun
160gm taugeh
40gm bawang goreng
Cara memasak:
1.Sengkuang dipotong halus dan dimasakkan bersama sos tiram, gula dan kicap pekat. Kemudian disejukkan.
2.Telur digoreng seperti telur dadar dan nipis kemudian dihiris halus.
3.Timun dan romaine salad dihiris halus
4.Udang dan ayam direbuskan kemudian di potong dadu.
5.Letakkan kulit popiah kemudian disapukan dengan sos manis dan sos pedas, kemudian letakkan timun , taugeh, tauhu, kacang tanah,sengkuang, telur , udang atau pun ayam , bawang goring dan salad, kemudian digulungkan bersama.
6.Akhir sekali potong dua dan bolehlah dihidangkan.
Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar atau Panggang
Jenis masakan : kuih
Keistimewaan : Pedas dan lemak
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Pastikan semasa memanggang bara atau api jangan terlalu panas.
Bahan-bahan :
50gm cili kering
100gm bawang merah
150gm serai
60gm buah keras
15gm gula
5gm garam
60gm minyak masak
500gm ikan tenggiri
1 biji telur
80gm tepung jagung
3gm serbuk kunyit
100gm santan
5gm pewarna merah
10 helai daun kelapa
Cara memasak:
1.Rebus cili kering dan kisarkan bersama bawang merah, serai buah keras dan tumiskan sehingga naik bau, kemudian sejukkan.
2.Campurkan semua ikan,telur, tepung jagung ,santan, gula, garam ,sebuk kunyit dan gaulkan bersama bahan yang ditumiskan.
3.Letakkan sedikit pewarna merah dan isikan ke dalam daun kelapa
4.Kemudian bakarkan di atas bara
Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Rebus dan bakar
Jenis masakan : Burger
Keistimewaan : Sedap dan unik
Anggaran kos : RM80
Info Chef : Menggunakan Sous Vide mesin untuk memastikan rasa daging tidak akan berubah dan kualiti tekstur daging yang memuaskan apabila menikmatinya
Bahan-bahan:
1kg daging lembu (strip loin)
1kg dada ayam
10gm garam
5gm serbuk cili paprika
100gm minyak masak
10biji mini roti bun
5biji tomato
1batang timun
150gm salad
100gm cili sos
100gm tomato sos
100gm mayonis
Cara memasak:
1.Daging digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
2.Ayam digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
3.Kedua-duanya di sous vide (masak dalam air panas) selama 2jam.
4.Roti dipotong separuh dan diletakkan tomato ,timun dan salad.
5.Kemudian daging dan ayam dipotongkan menjadi bentuk bulat dan diletakan diatas roti tadi
6.Akhir sekali letakkan sos tomato, cili dan mayonis di atas burger itu tadi.
RESIPI : CHEF DE CUISINE ZULFIKAR MAHDI
TERIMAKASIH: BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL,KUALA LUMPUR
Telur bungkus antara lauk mudah dan menjadi kegemaran anak-anak. Kalau ke kedai makan, menu ni antara yang paling banyak dipesan pelanggan. Terasa nak makan malam dengan menu Telur Bungkus hari ni? Ini resipi step by step perkongsian saudari Nor Shakinah Md Zainal yang mudah dan boleh dicuba.
RESIPI TELUR BUNGKUS SEDAP
BAHAN INTI:
Isi ayam – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang besar – dipotong dadu
1/4 batang lobak merah – dipotong dadu
1/2 biji tomato – dipotong dadu
Sedikit cili merah
BAHAN LAIN:
2 biji telur
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos Thai
1 sudu makan sos tiram
Secubit garam
Sedikit air
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
2. Masukkan ayam dan kacau seketika.
3. Seterusnya masukkan sos cili, sos Thai, sos tiram. Kacau sebati. Tambahkan juga sedikit air dan secubit garam.
4. Masukkan lobak merah dan bawang besar. Biarkan masak selama 1-2 minit.
5. Tambahkan tomato dan cili. Kacau rata. Siap.
6. Pecahkan telur dalam mangkuk, tambah sedikit garam dan pukul sebati.
7. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masukkan telur yang dipukul tadi.
8. Lenggang telur hingga nipis dan memenuhi kuali.
9. Isikan inti yang dimasak tadi. Bungkus dengan kemas.
10. Ambil pinggan dan letakkan seperti ini. Terbalikkan.
Korang suka tak sambal peria katak dengan ikan bilis? Mesti macam-macam riaksi, tapi walaupun ada sedikit rasa pahit, tetapi ia pahit-pahit lemak. Kena dengan ikan bilis rangup dan pedas cili, sambal ini boleh jadi ‘berhantu’. Apa taknya, ia boleh menghabiskan dua atau tiga nasi putih, memang ketagih punya. Memang sedap dan peria juga mempunyai pelbagai khasiat kesihatan. Berikut RASA kongsikan menu Sambal Goreng Peria Ikan Bilis yang gerenti sedap.
SAMBAL GORENG PERIA IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
250gm peria | hiris nipis
250gm ikan bilis | belah dua
1 biji bawang besar | hiris
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menmis
BAHAN KISAR:
10 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang mera
CARA MEMASAK
Gaulkan peria dengan sedikit tepung dan garam halus, gaul rata, ketepikan.
Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Goreng pula peria hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Kecilkan api, keluarkan minyak. Tinggal sedikit untuk menumis.
Tumiskan bahan kisar bersama hirisan bawang besar.
Perasakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Setelah bahan tumisan garing tutup api.
Masukkan peria dan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira