Kompilasi resipi manisan klasik, zaman dulu-dulu. Manisan klasik ni memang tiada tandingan. Hingga kini, manisan klasik ini masih popular di kalangan masyarakat kita.
Tambahan pula, bila makan manisan klasik ni terus terimbau kenangan waktu kecil. Orang zaman dahulu memang hanya menggunakan apa yang ada di rumah untuk dijadikan santapan. Bahan dan cara penyediaan manisan klasik ni memang sangat mudah.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
4 cawan air
Sedikit garam
Daun pandan
BAHAN AIR GULA:
1 cawan air
2 ketul gula melaka – (kecil)
Daun pandan
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
1 Cawan Tepung Pulut
1 Helai Daun Pandan
2 1/2 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
3 Sudu Besar Gula Merah
1 Kotak Kecil Santan
Garam Secukup Rasa
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
125gm biji sagu
Air secukupnya
Pewarna kegemaran
1 ketul Gula Melaka
2 helai daun pandan
Susu cair secukupnya
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN TEPUNG:
15 sudu makan tepung gandum
200ml air
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen vanila
1 biji telur
1/2 sudu teh perisa pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau
BAHAN-BAHAN KUAH:
300ml air
4 1/2 ketul gula melaka kecil
2 sudu makan gula
65ml santan cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan tepung jagung
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
Air secukupnya
Pewarna ikut citarasa
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 kotak santan
Air secukupnya
Daun pandan
1 cawan gula/gula melaka (ikut kemanisan sendiri)
1 sudu kecil garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!