Sedapnya Ayam Percik Kuah Putih ni! Kalau bulan puasa, memang laku keras menu ni. Ayam yang dibakar kemudiannya disiram dengan kuah percik mempunyai aroma yang sangat enak. Sukar nak cerita. Kena rasa dulu baru tahu betapa nikmatnya. Anda nak cuba masak sendiri? Ringkas tapi yang pasti sangat sedap perkongsian saudari Suhasnida Ismail ini antara yang mudah. Selamat mencuba.
RESEPI AYAM PERCIK PUTIH SUPER SPECIAL
BAHAN A (KISAR & PERAP): 1 ekor ayam 1 sudu makan garam 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk perasa 1 inci halia 3 ulas bawang putih – beli online disini 1 sudu teh biji ketumbar – beli online disini 1 sudu makan cili kering kisar 150ml santan pekat
BAHAN B: BAHAN KUAH 4 biji bawang merah – beli online disini 1 batang serai – ketuk 1 inci halia 100ml air 350ml santan pekat gred A 2 sudu makan gula 2 1/2 sudu teh garam 1/2 sudu teh serbuk perasa 1 keping asam gelugur – beli online disini
Ads
CARA MEMASAK: 1.Kisar semua bahan perapan ayam (bahan A), dan lumurkan pada ayam. Perap seketika dan kemudiannya rebus. Kiranya ayam direbus separuh masak bersama bahan perapan supaya bila dibakar nanti, akan cepat masak. 2. Untuk kuahnya, kisar bawang merah dan halia hingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama dengan serai yang telah diketuk.
4. Kemudian masukkan santan pekat diikuti dengan gula, garam, seerbuk perasa dan jug asam gelugur. Masak sampai sedikit pekat. Ketepikan kuah.
5. Bakar ayam sampai masak. Kemudian celup @ siram ayam dengan kuah percik dan bakar sekali lagi. Ulang langkah ini 3-4 kali untuk mendapatkan salutan kuah percik yang sempurna.
Manisan,pana cotta, muffin dan bikut memang sedap makan setelah puas menikmati hidangan berempah majlis perkahwinan. Sekiranya anda masih mencari menu sesuai untuk Candy Buffet majlis perkahwinan anak atau rakan, jom semak lima resipi hebat daripada hotel The Pearl Kuala Lumpur ni.
Resipi yang diberi ni adalah ilham oleh barisan Chef The Pearl Kuala Lumpur Hotel yang diketuai Chef Pastri Wan Kaisa Ibrahim. Selamat mencuba.
1. PECAN BUTTERSCOTCH MUFFIN
BAHAN-BAHAN :
Bahan muffin :
300gm tepung naik sendiri
100gm gula halus
6gm baking powder
2gm garam
100ml susu
2 biji telur
6gm esen vanilla
100gm minyak jagung
30gm kacang pecan | ditumbuk
30gm coklat putih | dicairkan
100gm karamel
Bahan karamel :
100gm gula
20ml air
*Masak gula dengan air sehingga warna keperangan menjadi karamel
Bahan butterscotch:
150gm gula
50gm krim
25gm mentega
3gm garam
CARA MEMASAK : Cara masak butterscotch :
1. Masak gula dan tambahkan air, masakkan dua bahan ini sehingga warna keperangan.
2. Masukkan krim dan kacau hingga likat sedikit, dan masukkan garam.
Cara masak muffin :
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Ayak bahan kering (tepung, baking powder dan garam), masukkan ke dalam adunan telur dan gula tadi.
3. Pukul hingga sebati , masukkan esen vanilla, coklat putih, diikuti dengan minyak jagung.
4. Kacau kesemua adunan hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam cawan kertas muffin bersaiz sederhana
6. Paipkan butterscotch dan hiaskan kacang pecan di atasnya
7. Panaskan oven dengan suhu 175 C- 180 C, dan bakar selama 20-25 minit atau hingga keperangan.
Saiz hidangan : 20 biji, cawan kertas sederhana
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Muffin
Keistimewaan : Rangup dengan kacang pecan dan manis butterscotch & karamel
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Usah tuang adunan melebih sukatan cawan kertas yang digunakan jika mahukan muffin terbentuk cantik.
2. PANNA COTTA WITH FRESH BERRIES
BAHAN-BAHAN :
250ml krim masakan
50ml susu segar
3ml esen vanila
10gm gelatin
40ml air
Buah-buahan secukupnya | dipotong kecil :
Strawberi
Anggur
Kiwi
Oren
CARA MEMASAK :
1. Campurkan krim masakan, susu segar, gula dan esen vanila ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
2. Sementara tunggu mendidih, campurkan gelatin dan air kacau hingga tidak berketul dan biarkan selama 5 minit (blooming )
3. Setelah campuran pertama tadi mendidih dalam periuk, perlahankan api dapur dan cairkan campuran kedua (gelatin) ke dalam ketuhar gelombang mikro
4. Tuangkan campuran kedua ke dalam periuk tadi dan kacau hingga sebati dan terus tuangkan ke dalam bekas yang mahu digunakan.
5. Letakkan bekas tadi ke dalam chiller selama satu malam.
6. Setelah panna cotta sudah siap, hiaskan hidangan anda menggunakan buah-buahan yang siap dipotong
Saiz hidangan : 20 cawan bekas plastik, 20ml setiap satu
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Kaya dengan rasa susu dan krim dan masam manis buah-buahan
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Adunan yang siap dimasak harus dituang segera dalam bekas, jika tidak ia akan mengental sebelum sempat dituang.
3. LEMON MERINGUE STICK
BAHAN-BAHAN :
240gm putih telur
450gm gula halus
45gm tepung jagung
150gm gula aising
15ml jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang.
2. Keluarkan dari dalam mixer dan gaulkan dengan bahan lain menggunakan spatula.
3. Masukkan tepung jagung, gula aising dan jus lemon ke dalam bahan yang telah kembang tadi masukkan kesemua bahan itu satu persatu.
4. Gaulkan secara ‘fold in’ dan kacau perlahan-lahan.
5. Paipkan adunan yang telah siap di atas pembakar yang dilapik atas kertas minyak mengikut bentuk dan kreativiti anda.
6. Bakar di dalam oven bersuhu rendah 45-50 darjah Celcius selama 3hingga 3 jam setengah.
Saiz hidangan : 4-5 orang makan
Waktu memasak : 3 jam setengah
Cara memasak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Meringue berperasa limau yang penuh zest
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bekas yang anda gunakan untuk membuat meringue adalah kering dan bersih kerana meringue sensitif dengan air
4. CINNAMON SUGAR SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
108gm mentega
60gm gula
163gm tepung gandum
30gm serbuk kayu manis
30gm gula
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega dan gula ke dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung yang telah diayak perlahan-lahan ke dalam adunan
3. Gaul sehingga ia menjadi doh semula kemudian simpan doh tersebut ke dalam chiller selama 15 minit.
4. Keluarkan doh dan canaikan sehingga 3 sm tebal.
5. Terap doh dalam bentuk bulan dan susun atas dulang pembakar yang dilapik kertas minyak.
6. Campurkan serbuk kayu manis dengan gula dan gaul sebati, taburkan atas permukaan doh.
7. Masukkan ke dalam oven dengan suhu 170-180 darjah Celcius selama 25-30 minit.
Saiz hidangan : 30 keping
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Biskut rangup beraroma dan rasa kulit kayu manis berempah
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Jangan lupa menyimpan doh di dalam chiller untuk biskut yang lebih rangup.
5. PANDAN MACAROON WITH KAYA FILLING
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
150gm gula aising
150gm serbuk badam
55gm putih telur
10gm perasa pandan
Bahan B :
55gm putih telur
43gm air
150gm gula
Bahan inti kaya :
100gm kaya
50gm topping cream
*Pukul topping cream hingga kembang, masukkan kaya dan kacau hingga sebati.
CARA MEMASAK :
Langkah untuk bahan A :
1. Ayak gula aising dan serbuk badam ke dalam satu mangkuk.
2. Campurkan putih telur ke dalam tepung tadi dengan cara kaup balik dan kacau dengan perlahan, jangan kacau terlalu lama kerana ia akan menjadi cair
3. Kacau hingga sebati dan kemudian letakkan perisa pandan ke dalamnya dan kacau hingga sebati.
Langkah untuk bahan B :
1. Masukkan putih telur ke dalam dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Gula dan air perlu dimasak hingga suhu 121 darjah Celcius
3. Masukkan air gula yang dimasak tadi ke dalam mixer sambil guna kelajuan paling tinggi. Tuangkan air gula perlahan-lahan ke dalam mixer.
4. Pukul hingga kembang dan stabil (jika terbalikkan mangkuk mixer, meringue di dalamnya tidak akan jatuh).
Langkah final :
1. Campurkan adunan A dan B dengan cara kaup balik , gaul hingga sebati.
2. Setelah siap anda boleh paipkan macaroon di atas dulang berlapik kertas minyak
3. Gunakan pewarna makanan yang anda mahu gunakan dan paipkan mengikut bentuk yang disukai.
4. Biarkan dalam suhu bilik dalam 10 hingga 15 minit.
5. Bakar dalam oven dalam suhu 180-185 darjah Celcius selama 20-25 minit
6. Biarkan macaroon yang siap dibakar dalam suhu bilik sehingga ianya sejuk
7. Paipkan inti di tengah-tengah sebelum cantumkan kedua belah macaroon
Saiz hidangann: 30 keping, satu set dua belah
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manisan berperisa pandan yang lembut dan cair di mulut
Anggaran kos : RM 21
INFO CHEF : Penyediaan maroon perlu dibuat dengan cepat untuk mengelakkan adunan daripada mencair.
FOTO : AZFARINA SULAIMAN
RESIPI : KETUA PASTRI CHEF WAN KAISA IBRAHIM, MUHAMMAD SYAMSUL FITRI ABD JALIL, NUR FARHANA MOHD SAID & MOHDHAZRIL ROAIZAD
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KUALA LUMPUR, Batu 5, Jalan Klang Lama, KL. www.pearl.com.my
Nasi goreng adalah makanan yang memang menjadi antara menu utama di mana-mana restoran pun. Selalu kita makan nasi goreng di kedai rasanya sedap dan menyelerakan. Ada kala kalau dimasak di rumah, lain pula rasanya. Kan?
Hari ini RASA ingin kongsikan empat resipi nasi goreng yang pasti membuat anda tak sabar nak makan. Rahsia yang menyedapkan lagi rasa nasi goreng adalah penggunaan sos ikan dan sos tiram. Tak percaya? Cubalah.
NASI GORENG NANAS
Bahan-bahan
30 ml minyak masak untuk menumis
10 gram bawang putih (dikisar)
20 gram bawang merah (dikisar)
20 gram cili padi (dikisar)
20 gram cili besar merah (dikisar)
40 gram isi ayam
10 gram sos ikan
10 gram sos tiram
Semangkuk nasi putih
40 gram nanas (dipotong dadu kasar)
20 gram sawi cina
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dan cili merah. Biarkan garing.
2. Masukkan isi ayam bersama sos ikan dan sos tiram. Kacau rata dan biarkan isi ayam separuh masak.
3. Masukkan nasi. Masukkan nanas bersama sawi cina. Kacau rata selama tiga minit. Tutup api dan sedia dihidang.
NASI GORENG CINA
Bahan-bahan
30 gram minyak masak untuk menumis
30 gram bawang putih (dikisar)
2 bji telur ayam
100 gram sayur cmpur
Serbuk lada sulah
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
Semangkuk nasi putih
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih yang telah dikisar.
2. Pecahkan telur ayam dan kacau sehingga hancur. Masukkan sayur campur, serbuk lada sulah, sos ikan, sos tiram dan kacau sebati. Biarkan selama seminit
3. Masukkan nasi. Kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sedia dihidang.
NASI GORENG USA
Bahan-bahan
30 gram minyak masak untuk menumis
30 gram bawang putih dikisar
2 bji telur ayam
100 gram sayur campur
Sedikir serbuk lada sulah
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
40 gram udang
40 gram sotong
Semangkuk nasi putih
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih.
2. Pecahkan telur ayam dan kacau hancur. Masukkan sayur campur, serbuk lada sulah, sos ikan, sos tiram, udang dan sotong. Kacau sebati. Biarkan selama seminit.
3. Masukkan nasi. Kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sedia dihidang.
NASI GORENG PETAI
Bahan-bahan
30 gram minyak masak untuk menumis
30 gram bawang putih dikisar
50 gram ikan bilis
2 papan petai
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
Semangkuk nasi putih
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih. Masukkan ikan bilis dan petai. Kacau sebati.
2. Tuang sos ikan dan sos tiram. Biarkan selama seminit.
3. Masukkan nasi dan kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan boleh dihidangkan.
Ni dia gulai ikan talang kering tumis darat, menu popular di negeri-negeri belah utara. Boleh makan dengan nasi lemak juga, apatah lagi dengan nasi biasa memang bertambah makan.
Resipi best ini dikongsikan oleh June Ahmad, yang aktif membuat posting memasak di laman FB nya dengan sajian yang sedap-sedap. Kata June kalau ada pisang muda dan nangka pun boleh dibuat gulai sama macam lauk ini. Gulai dah siap baru tuang masuk bawang yang ditumis, baru semerbak satu dapur.
Memang berbaloi untuk dicuba, jom masak lauk nih.
GULAI IKAN TALANG KERING TUMIS DARAT
.
BAHAN-BAHAN :
.
Ikan talang kering atau apa-apa ikan lain yg sesuai
4 sudu rempah kari ikan @ kari ikan kering
Santan (agak2 jangan terlalu pekat)
Garam jika perlu
3@4 kpg asam gelugur
Gula sikit ja
CARA MEMASAK :
Bahan tumis:
4 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
1 sudu teh jintan manis
3 tangkai daun kari
CARA MEMASAK : 1.Ikan potong2 ikut saiz yang disukai, rendam dulu hilangkan sikit masinnya. 2.Rebus rempah bersama air, agak2 rempah masaklah.Baru masukkan ikan tadi biarkan masak sekejap.
.
3.Selepas itu masukkan santan, terung, nenas, asam gelugur dan gula. Dah siap gulai nanti rasa perlu tambah atau tidak garam sebab ikan talang tu dah masin kan. 4.Dah mendidih dan terung dah masak, tutup api 5.Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang, jintan dan daun kari.
.
6.Dah kekuningan tuang masuk dalam periuk gulai tadi. 7.Tutup periuk bila buka nanti baru semerbak aromanya. 8.Dah siap, boleh dihidang.
TIP MASAK DARI JUNE : * Kalau gulai pisang muda, lepas rebus rempah tu masukkan pisang dan rebus bagi empuk, baru masukkan santan. Boleh guna dengan ikan bilis atau ikan masin juga.
* Gulai nangka kalau, celur nangka dulu buang air. Selepas itu bolehlah dimasukkan dalam kuah. Boleh guna dengan ikan bilis atau ikan masin.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira