Sedapnya Ayam Percik Kuah Putih ni! Kalau bulan puasa, memang laku keras menu ni. Ayam yang dibakar kemudiannya disiram dengan kuah percik mempunyai aroma yang sangat enak. Sukar nak cerita. Kena rasa dulu baru tahu betapa nikmatnya. Anda nak cuba masak sendiri? Ringkas tapi yang pasti sangat sedap perkongsian saudari Suhasnida Ismail ini antara yang mudah. Selamat mencuba.
RESEPI AYAM PERCIK PUTIH SUPER SPECIAL
BAHAN A (KISAR & PERAP): 1 ekor ayam 1 sudu makan garam 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk perasa 1 inci halia 3 ulas bawang putih – beli online disini 1 sudu teh biji ketumbar – beli online disini 1 sudu makan cili kering kisar 150ml santan pekat
BAHAN B: BAHAN KUAH 4 biji bawang merah – beli online disini 1 batang serai – ketuk 1 inci halia 100ml air 350ml santan pekat gred A 2 sudu makan gula 2 1/2 sudu teh garam 1/2 sudu teh serbuk perasa 1 keping asam gelugur – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Kisar semua bahan perapan ayam (bahan A), dan lumurkan pada ayam. Perap seketika dan kemudiannya rebus. Kiranya ayam direbus separuh masak bersama bahan perapan supaya bila dibakar nanti, akan cepat masak. 2. Untuk kuahnya, kisar bawang merah dan halia hingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama dengan serai yang telah diketuk.
Ads
4. Kemudian masukkan santan pekat diikuti dengan gula, garam, seerbuk perasa dan jug asam gelugur. Masak sampai sedikit pekat. Ketepikan kuah.
5. Bakar ayam sampai masak. Kemudian celup @ siram ayam dengan kuah percik dan bakar sekali lagi. Ulang langkah ini 3-4 kali untuk mendapatkan salutan kuah percik yang sempurna.
Ni dia resipi tauhu berlauk paling sedap tau. Dikukus dahulu baru dicelop telur dan digoreng. Memang padulah rasanya. Korang boleh frozenkan kalau tak nak goreng sekarang.
Boleh jadi bekal anak ke sekolah, kalau korang nak bawa bekal ke pejabat pun okay ni. Terima kasih Norishah Nordin atas perkongsian resipi ni.
TAUHU BERLAUK SEDAP
BAHAN-BAHAN :
Tauhu – 4 keping
Tauhu Telur – 2 keping
Daging Kisar – (goreng tanpa minyak. Tak goreng dulu pun takpe)
Telur – 2 biji
Carrot – hiris halus
Daun sup – hiris halus
Daun bawang – hiris halus
Cili merah – hiris halus
Serbuk Lada sulah
Serbuk Lada hitam
Garam
Serbuk perasa
Kisar semua bahan dibawah:
Tauhu
Tauhu Jepun
Telur
CARA MEMASAK :
Satukan kesemua bahan kisar dengan daun sup, daun bawang, carrot, cili merah yg telah dihiris halus, gaulkan kesemuanya.
Resipi Ayam Golek mudah perkongsian saudari Sabrina Sarsan. Hanya menggunakan ketuhar sahaja.
BAHAN-BAHAN:
1 senduk minyak zaiton
1 senduk sos tiram
1 senduk sos chicken marinade
*senduk yang betul bukan sudu teh atau sudu makan.
2 sudu makan lada hitam
5 sudu makan kicap abc
1 sudu makan basil
1 sudu makan oregano
Seekor ayam (saiz besar)
3 sudu makan serbuk cili babas
Garam,ajinamoto secukupnya
5 sudu makan madu
1 sudu makan mentega
Kentang
1 ulas bawang besar – belah dua
1 labu bawag putih – belah dua jangan buang kulit
*campur kesemua bahan-bahan diatas.
CARA MEMASAK:
Basuh ayam bersih-bersih, kemudian lap dengan tisu. Bila sudah betul-betul kering, perap ayam dgn bahan-bahan diatas. Perap selama 2 jam, tak payah masuk peti sejuk.
Kemudian, panaskan oven dengan suhu paling panas (oven saya jenama cornell 43L)
Kemudian turunkan suhu kepada 180C, api atas bawah, tempoh masa membakar dalam 1jam 40min bergantung pada ketuhar masing-masing. Kalau tak ada pencucuk macam oven saya ni, guna redai besi yang jarang-jarang tu letak kat tengah-tengah, pastu letakkan tray pada lapisan bawah. Jangan lupa letak air ke dalam tray, supaya ayam tadi tak kering dan lembut serta ‘juicy’ bila dimakan.
Masukkan bawang, kentang dan air ke dalam tray.
Bila ayam sudah masak, jangan keluarkan dari ketuhar. Biarkan ayam dalam ketuhar selama 10 ke 15 minit.
INFO:
*setiap 10 minit, glis ayam dengan bahan perapan. Bila ayam dah bertukar warna, boleh berhenti glis ayam tu.
*Fungsi air ialah untuk mengelakkan ayam daripada kering bila di bakar.
* Ubi kentang pula hanya bahan sampingan, manakala bawang untuk menambahkan lagi aroma.
Anda teringin nak minum petang dengan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.
.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur Gred B | (100gm)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
10gm atau 2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
Parutan keju cheddar secukupnya
Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata. 4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin. 7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci). 7.Biarkan doh kembang bercantum. 8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir. 9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang. 10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu) Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur gred B (100gram)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh @10gram susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu makan parsli kering
1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
1 sudu kecil jus lemon
* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein @ tepung roti
100gm gula kastor
100gram Margerin Pelangi atau Butter
2 biji telur Gred B (100gram)
210gram Air suam kuku utk uli tangan
1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
1 sudu kecik Bread Improver
1 peket yis kering
1 sudu kecik pewarna hijau.
Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul putih telur hingga berbuih.
Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
Masukkan gula aising yang telah diayak.
Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE
.
BAHAN-BAHAN :
120m mentega | salted
200gm gula kastor
100gm tepung gandum
20gm serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila
3/4 sudu kecil cuka masakan
1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
250gm keju krim
30gm mentega (berkrim)
60gram gula kastor
1 biji telur B
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: Cara penyediaan krim keju :
Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
Paipkan creamcheese dan ratakan.
Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 1jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!