Resipi Pulut Kuning & Rendang Ayam Mak, Sekali Masak Dapat 30 Bekas

Share

Untuk memasak Pulut Kuning dan juga Rendang Ayam, ada kalanya kita tidak pasti sukatan yang tepat. Sukatan sebegini penting supaya masakan yang dihasilkan boleh diagak jumlahnya dan juga bagi mengelakkan kerja memasak perlu dilakukan berulang kali. Menerusi perkongsian saudari Puteri Hana Sofia, beliau berkongsi resipi Pulut Kuning dan Rendang Ayam dari ibunya yang bagi sukatan 30 bekas makanan. Nah… Barulah mudah nak anggar kan? Jom cuba.

RESIPI PULUT KUNING & RENDANG CARA MAK

BAHAN PULUT KUNING: (UNTUK SUKATAN 30 BOX PULUT KUNING)
3kg beras pulut beli online disini
4.5kg santan
Serbuk kunyit beli online disini
4 helai daun pandan


66gm garam kasar
660gm gula beli online disini

CARA MEMASAK:
1. Cuci bersih beras pulut dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan daun pandan.
2. Kukus beras pulut selama 30 minit. Letak daun pandan untuk aroma wangi. (empunya resipi alas dengan daun pisang). Angkat pulut dan letak dalam bekas.
3. Masukkan garam dan gula ke dalam santan. Masak sekejap kemudian masukkan ke dalam pulut. Kacau pulut sehingga rata dan ketepikan.
4. Masukkan kembali pulut tadi ke dalam kukusan dan kukus kali kedua dalam 10 minit.
5. Jika mahu pulut nampak berkilat cantik, letak sedikit minyak masak dan gaulkan bersama pulut sebelum dikukus kali kedua.

RESIPI RENDANG AYAM

BAHAN-BAHAN:
3 ekor ayam
2 kotak santan kecil beli online disini
500gm kerisik (peket sederhana) beli online disini
3 helai daun kunyit – hiris halus
3 helai daun limau purut – hiris halus
2 sudu makan gula


2 sudu makam garam
Rempah 4 sekawan
Minyak masak
Asam keping beli online disini

BAHAN KISAR:
1 peket kecik serbuk kari beli online disini
1 sudu teh serbuk kunyit
4 batang serai – hiris
6 biji bawang merah beli online disini
2 labu bawang putih beli online disini


10 biji cili merah
2 sudu makan biji ketumbar beli online disini
2 sudu makan jintan putih beli online disini
3 inci lengkuas
3 inci halia
4 sudu makan cili kisar – ikut kepedasan masing-masing (tidak perlu kisar bersama bahan lain) beli online disini

CARA MEMASAK:
1. Masukkan minyak masak dan tumis rempah 4 sekawan serta bahan kisar sampai naik bau.
2.Masukan cili kisar dan tumis lagi sampai cili betul-betul masak.
3. Letak sedikit air dan masukkan ayam, asam keping, daun limau purut, garam dan juga gula dengan secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan kerisik dan santan. Masak dalam 10 minit dan taburkan daun kunyit.
5. Rendang Ayam siap dihidang bersama Pulut Kuning.

Kredit resipi & foto: Puteri Hana Sofia

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

https://www.rasa.my/himpunan-30-resipi-menu-sahur-terbaik-sepanjang-bulan-ramadan/

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Nur