Bila dah selesai makan tengah hari, terasa pula nak menyicah bila tengok banyak stok buah-buahan. Stok kuah rojak pun dah habis, ha eloklah rajinkan diri buat sendiri.Kalau lulus rasa, boleh juga buat niaga nanti. Jom kita buat kuah rojak homemade
KUAH ROJAK
Bahan-bahan:
Segenggam cili kering(dipotong dan dibuang bijinya, dibasuh bersih dan direndam sekejap dengan air panas lebih kurang 5 minit kemudian toskan)
2 ketul belacan sebesar ibu kaki
1 cawan gula merah(bukan gula perang)-BELI ONLINE DI SINI
3 cawan gula pasir -BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan kicap(kicap yang makan dengan nasi)tambah kicap mi sikit
5 sudu besar sos cili-BELI ONLINE DI SINI
4 1/2 sudu besar tepung jagung(dibancuh dengan 1/2cawan air)
2 sudu besar garam(boleh letak sikit-sikit kalau takut masin)
2 sudu besar bijan-BELI ONLINE DI SINI
Segenggam kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dikisar kasar
Cara memasak:
1.Cili,belacan dan secawan air dikisar sampai halus(masukkan dalam kuali)
Kredit:Roslina Omar
NAK BELI KUALI NON STICK, BOLEH BELI DI SINI
https://www.rasa.my/cara-buat-pes-kari-rendang-sambal-tumis-jimat-masa-di-aidiladha-ni/