Rempeyek atau peyek adalah snek ringan yang berasaskan bancuhan tepung dengan rempah ratus yang di goreng nipis dalam minyak panas.

REMPEYEK RANGUP
BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kg tepung beras
  • 300gram kacang tanah(goreng setngh msk)
  • 150 gram ikan bilis belah (kecil putih)
  • *5 ulas bawang putih
  • *5 biji buah keras
  • *1 sudu kecil ketumbar
  • *1 sudu kecil jintan putih
  • *1 sudu kecil manis
  • *1 sudu besar marjerin
  • *1 biji telur
  • *1 cawan santan pekat
  • 500ml air
  • 1kg minyak (untuk menggoreng)

 

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Kisarkan halus bahan-bahan bertanda *.

 

IKLAN

2. Masukkan dalam 1 mangkuk besar bersama tepung beras dan majerin yang di cairkan.

3. Selepas itu masukkan ikan bilis, kacang tanah dan air kacau sehinga tidak berketul-ketul sehingga sebati.

IKLAN

4. Panaskan minyak dan goreng ikut tepi kuali tuang perlahan.

 

INFO: Pastikan rempeyek sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kerangupan.

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Radia Tussoleha