Ni dia kue negro daripada tepung pulut dan tepung jagung yang sedap dikunyah. Berperisa koko dan pandan sedap makan sejuk dari peti ais.
Resipi yang dikongsi Farisha Sofea ni memang unik namanya Kue Negro asalnya dari tanah seberang, Indonesia. Di sana kuih dieja Kue yang Negro tu dah namanya macam ni..hee
Jom follow resipi Farisha ni …
KUE @ KUIH NEGRO
.
BAHAN-BAHAN :
Bahagian Coklat :
- 250gm tepung pulut – beli online DI SINI
- 200gm gula merah – beli online DI SINI
- 250gm santan pekat – beli online DI SINI
- 125ml minyak masak
- 1 sudu besar serbuk koko -beli online DI SINI
- 3 biji putih telur
Bahagian Hijau :
- 125ml santan – beli online DI SINI
- 3 biji kuning telur
- 1/2 tin susu pekat – beli online DI SINI
- 3 sudu besar tepung jagung -beli online DI SINI
- emulco pandan
- pewarna hijau – beli online DI SINI
CARA MEMASAK :
1.Satukan semua bahan bahagian coklat .
2.Kacau sebati . tapiskan .
3.Tuangkan adunan ke dalam acuan lompang yang telah digris .
4.Kukus selama 10 – 12 minit .
5.Di dalam bekas lain , satukan semua bahan bahagian hijau .
6.Kacau sebati dan tapis .
7. Apabila adunan coklat sudah masak , tuang pula adunan bahagian hijau hingga memenuhi acuan
8. Kukus lagi selama 10 – 12 minit .
9. Ulang sehingga habis .
10.Apabila sudah sedikit suam , keluarkan kuih .
.
11. siap , sedia dihidang .
Kredit : Fb Farisha Sofea
INGIN MEMBELI PENGUKUS ELEKTRIK, JOM BELI ONLINE DI SINI
LEBIH BANYAK VIDEO MASAKAN MENARIK DI YOUTUBE @ Majalahrasa.official
JOM SEMAK RESIPI-RESEPI SEDAP INI :
https://www.rasa.my/talam-pisang-lembut-bergedik-mudah-buat-ikut-sukatan-cawan-je/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI