Selain kuetiau goreng, kuetiau ini juga sedap dimasak kuetiau kungfu. Dinikmati pula dengan cili padi potong. Fuh! Tak terkata sedapnya.

Bagi yang kurang gemarkan pedas, nikmati sahaja rasa aslinya tanpa cili padi potong. Itupun memang dah sedap. Gandingan kuetiau yang digoreng bersalut telur dan dicurahkan kuah ala sup pekat memang membangkitkan selera.

Lihat sahaja resipi perkongsian daripada Nuraini Munawar ini. Memang licin pinggan dibuatnya. Rugi kalau tak buat.

BAHAN-BAHAN:

Minyak masak – Boleh beli online di sini

5 biji telur

Secubit white pepper – Boleh beli online di sini

2 – 3 paket kuetiau (bahagikan kepada 5 bahagian)

CARA MEMASAK:

Pukul sebiji telur dan letakkan white pepper.

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

Cuci dan toskan kuetiau hingga kering. Kemudian, ambil 1 bahagian kecil kuetiau dan masukkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi. Kacau rata.

Ads

Masukkan ke dalam minyak yang telah cukup panas. 

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

Biarkan sehingga warna bertukar keperangan. Terbalikkan.

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

Kemudian, angkat dan ketepikan.

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

(NOTA: Jika boleh, alaskan tisu masak/ tisu dapur untuk menyerap minyak gorengan kuetiau tadi.)

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

BAHAN UNTUK KUAH:

3 biji bawang putih (diketuk)Boleh beli online di sini                                            

1 bahagian fillet ayam (dalam resepi ini tiada kerana bahan dalam peti sejuk tiada ayam)

15 ekor udang

5 ekor sotong putih

5 biji anak jagung (baby corn)

Lobak merah – Boleh beli online di sini

1 pokok sawi

½ sudu white pepper

2 sudu sos tiram – Boleh beli online di sini

Sedikit garam

1 kiub ayam – Boleh beli online di sini

2 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air) – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Panaskan sesudu besar minyak masak.

Ads

Tumis bawang putih hingga keperangan.

Masukkan sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat.

Masukkan pula air dan kiub ayam.

Kemudian, masukkan isi ayam, lobak merah dan anak jagung.

Masak sehingga agak empuk.

Kemudian, masukkan udang, sotong dan sayur.

Masukkan setengah sudu white pepper berserta sedikit garam.

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Bancuhan sederhana pekat sahaja. Boleh agak-agak kuah banyak mana. Fungsi tepung jagung adalah untuk memekatkan kuah.

Apabila dah siap, boleh curahkan kuah ke atas kuetiau tadi. Makan dengan cili padi potong pun lazat.

Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya

Ads

Selamat mencuba dan menjamu selera.

Kredit: Nuraini Munawar

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Penangan Laksa Johor. Berseni Makan Guna Jari, Rasa Pun Ori

Rendang Ayam Cili Api, Buat Pedas-Pedas Barulah Nogori

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8k2q3v

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI