Alhamdulillah dah lama nak kan kuih ni, selalu buat masa bulan puasa. Sungguh nikmat bila dapat nikmati kuih tradisi ini. Takkan sama dengan kuih moden sedia ada. Kalau teringin boleh cuba buat sendiri ikut resipi ini.
RESIPI BADAK BERENDAM
Bancuhan tepung :
2 1/2 cawan tpg pulut
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
Caranya.
1.Campur semua bahan di atas.
2.Uli jadi doh, tekan-tekan bagi leper.
3.Masukkan inti. bulat-bulatkan.
4.Rebus doh tadi,tunggu dia timbul baru angkat.
Bancuhan inti :
1/2 biji kelapa parut
2 sudu gula pasir
5 sudu gula merah
1/2 sudu kecil garam
Daun pandan simpul
1/4 cawan air
Caranya.
1.Campur semua bahan di atas
2.Masak guna api sederhana. Kacau hingga kering.
3.Bila dah sejuk, bulat-bulatkan inti untuk letak dalam tepung.
Bancuhan santan :
3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras (bancuh guna air biasa)
1 sudu kecil garam
Daun pandan simpul
Caranya
1.Campur semua bahan di atas, masak guna api sederhana sambil kacau sehingga pekat sikit tutup api.
2.Bila dah siap rebus doh kuih tadi
3.Tuang bancuhan santan
Krediti : Vee Muhammad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lima Kuih Tradisi Tanpa Telur. Hilangkan Kebimbangan Si Alergi
Bagi mereka yang mudah mendapat alergi , telur adalah satu ramuan makanan yang patut dielakkan. Terdapat banyak koleksi menu kuih muih tradisi yang tidak mengandungi telur. Jadi sesuai sangat bagi mereka yang alergi.
Dahlah sedap kosnya pula sangat menjimatkan. Boleh jamu famili sampai puas dan kenyang. Jom semak resipi dari Chef Fame Taufiq Fakarudin dari UOW Malaysia KDU University College
1. PULUT DAKAP @ PULUT PISANG
BAHAN-BAHAN :
- 400gm beras pulut | direndam selama sejam bersama beberapa titik pewarna
- 250gm santan pekat
- 50gm gula
- 15gm garam
- 5 biji pisang raja @ secukupnya
- Daun pisang secukupnya | dilayur
- Beberapa helai tali untuk mengikat
- Beberapa titik pewarna jika suka
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air didalam periuk kukus
2. Keringkan beras pulut yang telah direndam.
3. Letakkan di atas dulang yang dilapik daun pisang dan kukus pulut selama 25-35 minit, separuh atau 3/4 masak
4. Keluarkan pulut yang dikukus dan gaulkan santan, gula dan garam sebati
5. Layukan daun pisang untuk dibuat pembalut
6. Kupas kulit buah pisang dan belah 2 pisang secara melintang/memanjang
7. Letak sebanyak 120gm pulut tadi ditengak daun pisang secara melintang,ratakan.
8. Letakkan buah pisang yang dipotong di tengah tengah pulut.
9. Lipat 2 daun pisang tapi pastikan pulut membalut buah pisang
10. Gulungkan daun pisang, pastikan pulut dan buah pisang berada ditengah
11. Lipatkan kiri dan kanan daun pisang tadi dan pastikan balutan tadi kemas dan padat
12. Ambil 2 biji kuih yang telah dibalut tadi dan satukan kuih tadi, atas dan bawah
13. Ikat keliling 2 kuih dengan tali untuk dijadikan satu,pastikan ikatan kuat dan kemas
14. Letakkan di atas dulang dan kukuskan selama 10-15 minit
15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Elok pilih pisang raja sebab tak mudah lembik macam jenis pisang lain.
2. KACANG KASTURI
BAHAN-BAHAN:
Bahan inti kacang hijau:
- 250gm kacang hijau | direbus empuk
- 150gm kelapa parut
- 180gm gula
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng
Bahan bancuhan tepung:
- 200gm tepung gandum
- 100gm tepung beras
- 5gm garam
- 5gm gula
- 2gm serbuk kunyit
- 50ml air kapur
- 300ml air
CARA MEMASAK:
Cara masak inti :
1. Gaulkan kacan hijau bersama kelapa parut, gula dan garam sehingga sebati
2. Kepalkan adunan tadi sebesar bola gof dan tekan setebal 10mm
Cara memasak kuih kasturi:
1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati.
2. Panaskan minyak di dalam kuali
3. Celupkan kepalan kacang hijau tadi ke dalam adunan tepung
4. Goreng sehingga kuning keemasan
5. Sedia dihidangkan
Saiz Hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Ada yang panggil kuih kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas tapi cara memasaknya sama sahaja. Rasa inti kacang hijau berkrim dan bancuhan tepung diluar merangupkan kuih ini.
3. APAM ENO BERAS
BAHAN-BAHAN
Bahan Apam:
- 400gm tepung beras
- 200gm nasi sejuk
- 500ml air
- 10gm yis kering
- 60gm gula
- Garam secukup rasa
- 1 paket ENO
- Beberapa titik pewarna
Bahan kelapa parut :
- 2 biji kelapa parut | ambil yang putih sahaja
- Garam secukup rasa
*Gaulkan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan nasi, gula, air dan yis ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus
2. Tuangkan ke dalam bekas tepung beras dan gaul sehingga sebati
3. Perap adunan tadi selama 2-3 jam di dalam bekas yang tertutup.
4. Campurkann ENO kedalam adunan dan bahagikan kepada dua adunan
5. Campurkan satu adunan pewarna merah
6. Masukkan adunan merah kedalam acuan yang disapukan sedikit minyak dan paipkan adunan putih keatas/ke dalam adunan merah
7. Kukus selama 10-15minit
8. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan kelapa parut pada apam yang telah dimasak
Saiz Hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 5 jam 20 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Eno dan tapai menjadikan tekstur apam gebu dan lembut lagi enak
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Kukus sekejap kelapa parut agar tahan lama dan tak cepat basi.
4. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
Bahan Inti :
- 200gm daging | dikisar
- 60gm serbuk kari
- 60ml air
- 50gm bawang putih | dicincang
- 120gm bawang besar | dipotong dadu kecil
- 20ml minyak masak
- Garam dan lada sulah secukupnya
- 5gm gula
Bahan hiasan :
- 100gm cili Merah
- 50gm bawang goreng
- 50gm daun bawang
- 50gm daun sup
Bahan adunan kuih cara :
- 200gm tepung gandum
- 450ml santan cair
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak inti:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga kekuningan
2. Masukkan rempah kari yang dicampurkan air dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kacau sehingga air kering
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara masak kuih :
1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati.
2. Panaskan loyang dan sapu sedikit minyak, tuang adunan ke dalam acuan
3. Sudukan inti ke atas adunan tadi, kemudian taburkan bahan hiasan di atas inti
4. Tutup Loyang dengan penutup
5. Masak selama 4-5minit diatas api yang perlahan
6. Cungkilkan kuih cara yang telah masak dan hidangkan apabila sejuk
Saiz Hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Inti daging menjadikan ia kuih yang mengenyangkan
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Boleh juga menggantikan daging dengan ayam atau tuna. Tapi daging pilihan yang paling sedap.
5. KUIH JONGKONG
BAHAN-BAHAN :
Bahan hijau manis :
- 200gm tepung beras
- 600gm santan cair
- 25gm gula
- 30gm garam
- 10 helai daun pandan
- 150gm gula kabung/Melaka, dihiris halus
Bahan putih pekat :
- 200gm santan pekat
- 30gm tepung jagung
- Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut | potong sebesar 2 inci
CARA MEMASAK :
1. Kisarkan santan cair bersama daun pandan, tapis
2. Di dalam pengisar yang sama, kiraskan tepung beras, gula, garam dan santan pandan sehingga sebati
3. Tuang kedalam periuk
4. Kacau dan masak adunan tadi di atas api yang sederhana sehingga pekat
5. Di dalam periuk yang berasingan, kacau dan masak santan pekat bersama tepung jagung dan garam diatas api yang sederhana sehinggan pekat.
6. Potong daun pisang dan layurkan di atas api
7. Letak 1 1/2 sudu besar adunan pekat yang berwarna hijau di tengah tengah daun pisang
8. Taburkan hirisan halus gula Melaka ditengah adunan hijau tadi, sudukan 1 sudu besar adunan hijau untuk menutupi gula Melaka tadi
9. Sudukan pula satu sudu besar adunan pekat putih ke atas adunan hijau tadi
10. Lipatkan daun pisang keatas, pastikan adunan tadi berada di tengah-tengah daun pisang
11. Sekarang lipat bahagian tepi kiri dan kanan daun pisang ke tengah, kemaskan lipat tersebut
12. Dengan mengunakan pencungkil gigi atau lidi buluh yang dipotong pendek, cucuk daun pisang tadi dibahagian atas daun pisang supaya tidak terbuka
13. Panaskan air di dalam periuk kukus
14. Kukus selama 10-15 minit
15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 12 orang
Waktu memasak : Sejam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih tradisional lama yang lemak manis
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Anda boleh juga mencampurkan sedikit tepung ubi kayu ke dalam adunan kuih.
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN
TERIMA KASIH: UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie
Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI:
Masak Sendiri Macam-Macam Menu Tempe Sedap Ni, Jimat Berbaloi.
Cara Buat Kuih Tepung Pelita Dalam Jumlah Sedikit & Tak Perlu Kukus.
Sedapnya Kuih Tepung Pelita. Lemak manis, memang jadi kegemaran ramai. Bagi anda yang sukakan manisan ini dan mahu cuba membuatnya, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Tak perlu kukus. Hanya kacau dalam periuk sahaja. Malah boleh cuba buat dalam jumlah yang sedikit.
RESIPI TEPUNG PELITA VERSI KACAU
BAHAN LAPISAN BAWAH (HIJAU)
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 5 cawan air pandan (kisar 7 helai pandan)
- 1 sudu teh air kapur
- Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan. Kacau sebati hingga tiada bintil-bintil tepung.
- Masak guna api perlahan hingga adunan meruap, pekat dan meletup-letup.
- Tutup api kemudian tuang ke dalam acuan atau bekas kecil. Ketepikan.
BAHAN LAPISAN ATAS (KEPALA SANTAN)
- 1/2 cawan tepung beras
- 4 cawan santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan. Sebatikan hingga tiada bintil-bintil tepung.
- Masak adunan guna api kecil hingga meruap, pekat dan meletup-letup. Pastikan adunan sentiasa dikacau.
- Padamkan api dan tuang ke dalam acuan berisi lapisan hijau tadi.
- Sejukkan Tepung Pelita dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Nota: Sukatan ini akan dapat 25 bekas dadih bersaiz 4oz.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Nak cari RICE COOKER baru? Pilih je DISINI. Banyak pilihan & harga pun murah.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:
Resipi Singgang Tulang Sedap Cara Orang Kelantan. Elok Empuk Dagingnya!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kuih Bakar Pandan Kisar Guna Blender Sekejap. Lemak Manis Gerenti Sedap.
Kita panggil kuih bakar pandan. Ada yang panggil bingka tepung. Suka yang jenis kosong macam nu tak letak bijan. Tak kisah , janji sedap. Kuih kesukaan seisi keluarga ni.
KUIH BAKAR PANDAN
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan gula(kurangkan kalau tak nak manis)
1 cawan air pandan
2 1/2 cawan santan
sedikit garam
Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan. Kacau hingga sebati dan kisar sekejap.
2.Kemudian boleh lah dimasukkan dalam loyang dan dibakar.
3.Bakar dengan suhu 200 selama 1 jam.Kalau nak kerak lebih bakar lama sikit.
Kredit : Zaizul MK
ADA YANG NAK MEMBELI BLENDER, MIXER, GRINDER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Ini Cara Buat Kuih Lopes Guna Rice Cooker. Mudah, Pantas & Menyelerakan!
Cara Buat Apam Nasi Ala Paddle Pop Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi!