Bukan Kuih Keria! Tetapi Kuih Badok atau sesetengah orang mengenali dengan nama kuih getas. Perkongsian resipi dari Siti Nadirah merupakan air tangan bondanya yang menjual kuih sebagai sumber pandapatannya. Mesti sedap, kamu juga boleh mencuba!
RESIPI KUIH GETAS ATAU KUIH BADOK
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 biji kelapa parut
1 peket tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
Garam
CARA MEMASAK:
Gaul semua bahan.. Bancuh dengan air sampai jadi doh.. Buat la bentuk donut..
GULA UNTUK DI SIRA
Ads
1 cawan gula
1/2 cawan air
CARA MEMASAK:
Ads
Bancuh sampai gula pekat pastu masukkan adunan yg dh digoreng
P/s : ni bukan kuih KERIA..kuih keria guna keledek .. Ni guna KELAPA
Kalau waktu zaman kanak-kanak dulu mesti korang biasa makan kepingan asam hawflakes ni. Satu memang tak cukup buat ketagih nak makan. Rasanya yang masam dan manis enak dijadikan bahan dalam kek asam manis.Sepotong kek ni pasti tak cukup, mesti nak menikmatinya lagi.
KEK ASAM MANIS
Bahan-bahan:
1 sudu besar ovellate -BELI ONLINE DI SINI
180g gula kastor
500g marjerin/mentega
10 biji telur
200g tepung gandum/tepung pau
100g Horlicks *diayak bersama tepung
170g kaya
5 sudu besar susu pekat -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Pewarna pilihan -BELI ONLINE DI SINI
Perisa pilihan
Haw flakes plums
ADUNAN HIJAU
perisa horlicks+pandan
ADUNAN KUNING
perisa asli horlicks+hawflakes plums
ADUNAN MERAH JAMBU
perisa horlicks+strawberi
CARA MEMASAK:
1)Pukul marjerin+gula+ovellete sampai kembang putih dan ringan.Perlahankan mixer,masukkan telur satu demi satu sampai habis sambil putar sehingga sebati.
2)Masukkan kaya,susu pekat dan esen vanilla.Dah nampak adunan licin,masukkan tepung+horlicks sedikit demi sedikit,putar pada kelajuan perlahan sahaja cukup untuk digaul sebati.
3)Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan(guna penimbang & calculator).*Jika tiada penimbang boleh gunakan senduk/cawan untuk dapatkan bahagian sama rata.
Kemudian setiap mangkuk adunan,bahagikan lagi kepada 3 bahagian.
4.Bakar pada 160°c (ikut kesesuaian suhu oven masing-masing)Kawal suhu oven mengikut keadaan kek,adakalanya perlu diturunkan suhu untuk mengelakkan hangus atau untuk pastikan adunan kek masak sekata.
Kredit: Muhamad Muktamin Abdul Karim
Kuih sagu atau lopes sagu ini antara boleh dikatakan antara kuih tradisi yang mudah disediakan.
Cuma masalah bila buat kuih ini adakalanya sagu tak jernih atau masak tak sekata. Masih ada yang berbiji putih. Bila jadi begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jernih, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Cara membuat
Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan bertutup dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata.
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagu jernih, tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.