Kuih batil pisang atau dikenali juga sebagai talam pisang ini antara kuih tradisional masyarakat Banjar. Sedap berlemak dari rasa pisang dan juga santan, kuih ini sesuai untuk hidangan petang.

Buat Sarah Alias yang berkongsi resipi ini, kuih batil pisang ini menggamit memori silam zaman kanak-kanak. Kuih ini selalu dimasak arwah ibunya menggunakan pisang terlebih masak yang tidak mahu ambil oleh peraih.

Pesan beliau untuk membuat batil pisang ini, boleh gunakan pisang awak atau pisang yang selalu digunakan untuk membuat kuih. Tapi elakkan pisang nangka dan pisang tanduk.

Resipi kuih batil pisang

Kuih Batil Pisang, Sambil Buat Teringat Kenangan Lama

Ads

 

Bahan untuk lapisan bawah atau lapisan pisang

1 cawan penuh pisang dilenyek
2 cawan santan cair
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
Sedikit garam

Bahan untuk lapisan atas

3 cawan santan pekat
1 1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam

Cara memasak

1. Terlebih dahulu sediakan lapisan bawah, campur kesemua bahan kecuali pisang dan gaul hingga sebati dan tidak berketul.

2. Kemudian barulah dimasukkan pisang lenyek tadi. Gaul rata pisang dengan adunan tadi.

3. Panaskan pengukus, sediakan loyang dan sapu sedikit minyak masak ke dalamnya. Kemudian tuang adunan ke dalam loyang.

4. Kukus selama 20 minit jika menggunakan pengukus jenis lama dimasak atas dapur pastikan penutup pengukus dibalut kain.

Kuih Batil Pisang, Sambil Buat Teringat Kenangan Lama

Ads

5. Bagi membuat lapisan atas, campurkan semua bahan dalam periuk atau kuali. Buka api dan panaskan sekejap. Jangan terlalu lama kerana adunan boleh berketul dan hangit. Tutup api.

6. Cucuk dulu permukaan lapisan pisang yang sudah masak dengan garpu kemudian tuang lapisan atas perlahan-lahan.

7. Kukus dalam 15 minit, jika masih lembik boleh tambah masa dalam 3-5 minit.

Kuih batil pisang yang baru masak sangat lembut, jadi elak memotongnya Ketika ini. Tunggu hingga sejuk barulah cantik bila dipotong.

Ads

Kuih Batil Pisang, Sambil Buat Teringat Kenangan Lama

Kredit resipi & foto: Sarah Alias

Baca: Muffin Pisang Coklat Cip, Cara Buat Senang Sangat

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI