Untitled design - 2021-07-30T112326.124

Apa yang sedap nak dimakan untuk minum petang nanti. Mungkin boleh buat kuih ini. Di Terengganu menggelarkan kuih belimbing. Makan panas-panas memang layan ditabur gula di atasnya. Lembut dan rangup.

Kuih Belimbing

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum-beli online di sini
2 cawan air
2 butir telur A
2 sudu makan marjerin-beli online di sini
2 sudu makan gula-beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla-beli online di sini

Cara memasak:
1.Didihkan air, gula, esen dan marjerin.Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat-cepat guna senduk kayu

Ads

Kuih Belimbing Buat Untuk Minum Petang, Rangup &Lembut

2.Kemudian biarkan adunan sejuk dulu. Baru pecah telur sebutir .Mix sebati,pecah lagi sebutir telur. Mix hingga sebati.
Kuih Belimbing Buat Untuk Minum Petang, Rangup &Lembut
3.Letak adunan dalam acuan. Biarkan minyak panas di kuali. Bila minyak panas, tekan adunan.Kerat panjang lebih kurang 5 cm .


Kuih Belimbing Buat Untuk Minum Petang, Rangup &Lembut

4.Guna api sederhana saja..Goreng agak kuning,kalau nak garing sikit, goreng lama sikit.
Kuih Belimbing Buat Untuk Minum Petang, Rangup &Lembut

5.Angkat kemudian biar sejuk sedikit. Tabur gula. Sedia untuk dihidang.
Kredit: Mariyanti MN

Ads

Mudah Sangat Nak Buat Apam Lempeng! Hanya Guna 5 Bahan Saja

Mudah Sangat Nak Buat Apam Lempeng! Hanya Guna 5 Bahan Saja

 

Ads

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI