Kuih Bunga Pudak adalah sejenis sajian asli tradisional popular di Kedah. Ia merupakan antara hidangan sewaktu kenduri dan musim perayaan. Namun kini, kuih ini agak sukar didapati malah tidak ramai yang memiliki kemahiran untuk menyediakannya. Jom cuba buat agar kuih tradisional ini tidak hilang ditelan zaman.
BAHAN KULIT:
Ads
1 bungkus tepung pulut
250ml air
1 sudu teh garam halus
BAHAN INTI:
Ads
Ads
1 biji kelapa parut | diambil bahagian putih sahaja
225gm gula pasir
Sedikit esen ros
Sedikit garam
Pewarna hijau, kuning dan merah secukupnya
CARA MEMASAK:
Campurkan bahan inti, gaul rata, warnakan dengan pewarna pilihan dan goreng tanpa minyak hingga kering.
Campurkan tepung pulut, air dan garam. Sebatikan dan biarkan seketika anggaran 1/2 jam.
Panaskan kuali dengan api sederhana panas. Ambil satu sudu makan adunan tepung dan masukkan ke dalam penapis kopi. Ayak ke dalam kuali membentuk bulat.
Masukkan inti ditengahnya dan lipat menjadi segi empat. Lakukan dengan berhati-hati kerana kuih ini sangat mudah hancur.
Siap untuk dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kuih Lapis merupakan sejenis kuih yang berasal dari Indonesia. Kuih ini terdiri daripada beberapa lapisan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Teksturnya yang lembut dan warna yang menarik, pasti anak-anak suka. Kuih lapis simple yang biasa kita makan waktu minum petang, makan dengan kopi ‘O’ pun sedap. Resipi Kuih Lapis yang dikongsi Azmalaini Abd Rahman ini, diolah daripada resipi orang lain dan dipermudahkan cara membuatnya. Anda boleh cuba.
1. Masak gula bersama dengan air yang telah disukat. Kalau nak wangi, masukkan daun pandan (ambil dalam 2 cawan). 2. Satukan semua bahan, kacau dan tapis. 3. Alas loyang 10 x 10 dengan plastik 16x 16/14×14. 4. Guna api yang sederhana kuat.
5. Sebelum masukkan tepung, panaskan loyang/letakkan loyang dalam kukusan. 6. Mula melapis. Lapisan 1 saya guna 400 ml. Banyak sedikit untuk cover tepung dalam kukusan, kadang kukusan kita tak sama bila berada di atas dapur. 7. Lapisan ke-2 dan seterusnya, saya guna 300 ml bancuhan tepung.
8. Penggunaan api; untuk lapisan pertama, dalam 4 minit, jangan lama kerana nanti dia mengelembung/terlebih masak. Tekan dengan jari atau tengok warna tepung dah berubah jadi cerah. 9. Lapisan seterusnya 5 minit/6 minit sahaja.
10. Resipi ini akan dapat 8 layer. Setiap satu warna tu, saya buat 2 lapisan. Akan ada sedikit lebihan tepung, jika tidak mahu membazir anda sukat siap-siap ye. 11. Bila dah faham dengan rentak kuih anda, dengan resepi yang sama kita boleh buat jadi 10 layer. 12. Dari segi penggunaan warna, terpulang pada pilihan masing-masing.
Jika teringin nak makan rempeyek yang rangup, buat sahaja sendiri di rumah menggunakan kulit popia. Mudah sahaja sebenarnya cara membuatnya, tidaklah sesukar yang disangka. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Shal Anne Ahemed ini.
BAHAN-BAHAN:
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong kulit popia kepada 4 bahagian.
2. Letakkan sedikit bancuhan tepung dan air pada kulit popia yang sudah dipotong tadi.
3. Kemudian, taburkan kacang, ikan bilis dan juga jintan yang telah dikisar.
4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan.
5. Siap!
Jika anda sedang mencari BLENDER baru yang berkualiti dan murah, boleh cari DISINI.