Kuih Cempiang atau ada juga yang menyebutnya campiang memang popular di Sabah. Sedap dimakan panas-panas, ia terkenal sebagai antara menu sarapan pagi yang sungguh lazat. Rupanya macam Cinnamon Rolls. Bahannya pun ringkas sahaja, apakata sekali sekala kita beralih selera dengan mencuba sendiri resipi kuih dari negeri di bawah bayu ini.  

KUIH CEMPIANG

Bahan A:

  • Sepeket yis
  • 2 sudu makan susu pekat
  • 2 sudu makan gula

(campurkan ke dalam secawan air suam sampai berbuih)

Ads

Bahan B :

  • 4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu makan majerin atau mentega
  • 2 sudu makan susu tepung

(gaulkan bersama)

Bahan inti doh :

  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu serbuk rempah (kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih kisar)
  • 1 sudu besar air suam

Cara-Cara Membuat:

1. Biarkan 10 minit hingga bahan A berbuih.

2. Masukkanke dalam bahan B & uli kejap sahaja sampai sebati.Rehatkan selama sejam untuk mengelakkan doh melekat pada tangan.

3. Selepas itu boleh uli dan canaikan doh.

Ads

4. Letakkan bancuhan kicap secara merata di atas doh, tetapi jangan sampai di bahagian tepi.

Kuih Cempiang. Sajian Popular Dari Sabah. Kena Cuba!

5. Gulung doh sehingga ke hujungnya. Kemudian potong anggaran 1.5 cm setiap satu. Kalau nak tebal boleh potong sehingga 2 cm atau lebih.

Ads

Kuih Cempiang. Sajian Popular Dari Sabah. Kena Cuba!

6. Goreng dengan api yang perlahan dan minyak yang banyak. – FARIDAH TALIB

Kredit: Chik Puan Meyanah via Masak Apa Hari Ni & salamisimon1.blogspot.my

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI