Salah satu kuih tradisional Melayu yang masih diminati sampai sekarang adalah kuih cucur badak. Bentuknya bulat-bulat dan warna seperti tepung yang digoreng. Memang nampak gebu gitu.

Intinya adalah kelapa parut yang dimasak dengan sedikit rasa pedas berempah. Memang sangat sedap menjadikan kuih ini kena dengan selera kaum Melayu yang suka makan pedas.

Jom kita lihat resipinya.

CUCUR BADAK

Resipi untuk 20 biji cucur badak.

Ads

Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!

BAHAN-BAHAN
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
1/2 cawan udang kering
1/2 sudu kecil jintan kasar
1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar cili boh
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan kelapa parut
600 gram ubi keledek
500 ml air
1/2 sudu kecil garam
220 gram tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng

CARA MEMBUAT
1. Dalam mesin pengisar, masukkan bawang putih, bawang besar, serai, udang kering, jintan kasar dan air. Kisar sehingga halus.
2. Dalam kuali, masukkan minyak masak. Tumis bahan kisar tadi. Masukkan cili boh dan serbuk kunyit. Tumis lagi.
3. Masukkan gula dan garam. Kacau lagi sehingga pencah minyak.
4. Masukkan kelapa parut. Gaulkan kelapa parut dengan bahan tumisan sehingga rata. Masak sehingga agak kering. Matikan api. Ketepikan.

Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!
5. Ambil ubi keledek. Potong kecil. Masukkan dalam periuk. Masukkan air dan garam. Hidupkan api dan rebus sehingga ubi keledek empuk. Selepas empuk, angkat dan toskan. Masukkan dalam mangkuk.
6. Tekan-tekankan ubi keledek menggunakan alat penekan. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul ratas supaya ubi keledek dan tepung bersatu mesra.

Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!
Lenyekkan ubi keledek.

7. Uli sehingga adunan ini menjadi doh.
8. Sapukan tangan dengan minyak masak. Ambil sejemput doh dan jadikan bulat. Leperkan untuk mengisi inti ke dalamnya. Katupkan semula dan bentukkan jadi bulat dengan kemas. Jangan inti terkeluar.

Ads

Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!

9. Ulang langkah ini sehingga adunan dan inti habis.
10. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Selepas minyak panas, goreng cucur badak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!
Begini rupa cucur badak yang siap dibubuh inti.
Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!
Goreng dalam minyak masak yang banyak.
Kuih Cucur Badak, Pedas-Pedas Berempah, Sedap Sungguh!
Siap!

Sumber: Samsiah Hj Mat Ali

Ads

Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi

Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah:
https://youtu.be/LJM2d5oBAaI

Selamat mencuba!

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI