Untitled design - 2019-11-19T161732.867

Kedengarannya agak asing dan kuih ini popular di Nusantara. Bahan asasnya dari tepung pulut dan disaluti dengan gula merah.Kuih tradisi ini semakin dilupai. Rasa dan nikmat kuih ini tambah sedap bila dipadankan dengan secawan kopi panas. Bagi yang ingin mencuba boleh ikut resipi ini.

Kuih Gemblong Gula Melaka
Kuih Gemblong Gula Melaka
Bahan :

100gm tepung pulut putih
35gm tepung beras
75gm kelapa parut
75ml santan, panaskan
¼ sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng

Lapisan gula:
60gm gula melaka -hiris halus
2 sudu makan gula pasir
50ml air

Cara memasak:
1. Campurkan tepung pulut putih, tepung beras, kelapa parut, santan dan garam ke dalam bekas, lalu kacau hingga membentuk adunan.

Ads

Kuih Gemblong Gula Melaka

Kuih Gemblong Gula Melaka

2. Bentuk adunan gemblong hingga berbentuk bulat pipih.
Kuih Gemblong Gula Melaka

3. Panaskan minyak, goreng gemblong hingga berwarna kecoklatan, ketepikan.
Kuih Gemblong Gula Melaka

Kuih Gemblong Gula Melaka

Ads

4. Campurkan gula merah, gula pasir dan air. Masak hingga mengental ,kemudian masukkan gemblong dan kacau hingga dilumuri secara rata.

Kuih Gemblong Gula Melaka

Kuih Gemblong Gula Melaka

Ads

Kuih Gemblong Gula Melaka

5. Sajikan

Chef: Valdo

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI