Kuih Getas

Kuih Getas ini kuih orang lama tapi masih diminati rama hingga kini. Rasanya yang lemak manis membuatkan ramai yang menggemarinya.

Tak susah pun nak buat. Berminat nk cuba? Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Sue Suria ini ye.

Kuih Getas

Bahan-bahan:

125gram tepung pulut

1 cawan kelapa parut putih

Sesudu besar tepung gandum – boleh beli online di sini

1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini

1/4 cawan nasi

Ads

/2 cawan air (kurangkan sikit)

Sedikit air+ nasi (kisar/lenyek)

Bahan Sira Gula:

1/4 cawan gula – boleh beli online di sini

1/4 cawan air

Cara Memasak Kuih Getas:

Kuih Getas Lemak Manis Diminati Ramai

Untuk membuatnya, semua bahan diuli menjadi doh. Kalau lembik, tambahkan sedikit tepung. Bentukkan kuih.

Panaskan minyak dan goreng. Angkat dan toskan.

Untuk membuat sira air gula, masak semua bahan hingga naik buih-buih dan likat, Kemudian masukkan kuih, gaul rata.

Kuih Getas Lemak Manis Diminati Ramai

Kacau hingga gula nampak kering kat kuih baru matikan api. Siap. Kuih ini merupakan antara kuih orang lama tapi masih diminati ramai hingga kini. 

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Merantau Jauh, Sahabat Vietnam Kongsi Resipi Popia Ketam Salju

Resipi Apam Solo Sedap Untuk Hidangan Rumah Terbuka

Resipi Kuih Keria Oren Inspirasi Daripada MUA Bellaz

 

Ads

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI