Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.

KUIH GETAS

IKLAN

BAHAN-BAHAN

  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2-1/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cwn air (atau secukupnya)
  • 1 sudu teh garam

Untuk sira gulanya

  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan air

CARA PENYEDIAAN

Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.

IKLAN

Bentukkan doh sebesar nugget

Goreng dengan api sederhana.

Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.

Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.

Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.

Kredit resipi & foto: Yatteomar