Campurkan semua bahan di atas. Air agak-agak sampai tepung boleh diuli hingga membentuk doh. Pastikan air yang digunakan itu memang sejuk ye. Baru dapat hasil yang crunchy.
Ambil doh dan gunting kecil-kecil.
Setelah itu, masukkan ke dalam air fryer (boleh beli on;ine di sini) dan bakar pada suhu 170 selama 15 minit.
Goncang-goncangkan selepas 10 minit untuk membolehkan ia masak sekata dan sambungg bakar lagi antara 5-10 minit. Ia bergantung pada air fryer masing-maaing ye.
Biarkan betul-betul sejuk baru masuk balang. Memang rangup.
Bijirin oat sangat bagus untuk kesihatan dan boleh membantu anda mengurangkan berat badan, mengawal kadar kolesterol serta melancarkan sistem pembuangan. Namun, ramai yang kurang gemar makan bijirin ini. Mungkin dek kerana rasanya yang agak tawar dan hambar. Menerusi perkongsian saudari Cuckoo Izz, beliau kongsikan cara-cara menghasilkan Overnight Oats. Ia adalah salah satu cara yang boleh membantu anda menikmati bijirin ini dalam cara lebih sedap. Ada 6 resipi yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
1. OVERNIGHT OATS WITH APPLES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu makan madu
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
Separuh biji epal hijau – potong kecil
CARA-CARA:
Campurkan kesemua bahan-bahan dalam bekas. ( INFO RASA: sebaiknya bekas kaca berpenutup).
Simpan di dalam peti sejuk selama semalaman atau paling minimum 4 jam sebelum dinikmati.
2. OVERNIGHT OATS WITH GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu madu
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
5-6 biji anggur hijau
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
Campur kesemua bahan-bahan diatas.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
3. OVERNIGHT OATS WITH NUTS
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau paling minimum 4 jam.
INFO: Yang ni sedap sebab ada kacang. Nak lagi rangup, letak kacang sewaktu nak makan.
4. OVERNIGHT OATS WITH NUTS, GREEN GRAPES AND APPLE
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
Suku biji epal hijau
3 biji green grapes / anggur hijau
CARA-CARA:
Masukkan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
Sejukkan dalam peti sejuk minimum 4 jam. Lebih sedap jika dibiarkan semalaman.
5. OVERNIGHT OATS WITH BLACK GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
5-6 biji black grapes/ anggur hitam
CARA-CARA:
Campurkan sahaja bahan-bahan diatas dalam bekas bersesuaian.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
Boleh dijadikan on the go breakfast. Mudah!
6. OVERNIGHT OATS WITH POMEGRANATE AND KIWI
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
1 sudu besar delima
Sebiji kiwi – kupas kulit dan potong kecil
CARA MEMASAK:
Campur sahaja bahan-bahan diatas ni.
Kemudian biar dalam peti sejuk semalaman atau paling cepat 4 jam sebelum dinikmati.
Yang ni memang sedap sangat!
Selamat mencuba!
INFO DARI RASA:
Greek yogurt boleh diperolehi di pasaraya.
Selain bahan-bahan yang dinyatakan diatas, boleh tambah aneka buah-buahan, kekacang atau bijirin mengikut citarasa masing-masing.
Sesuai dinikmati sewaktu sarapan. Boleh juga makan pada waktu-waktu lain.
Overnight oats yang dibuat, sebaiknya dihabiskan. Jika baki disimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama, dikhuatiri tidak enak.
RotiJohn adalah antara makanan ringan yang menjadi kegemaran ramai. Bila ke pasar malam, gerai yang jual Roti John sedap pastinya dikerumuni ramai. Namun, agak susah nak jumpa gerai yang jual Roti John ni yang memuaskan hati dan kena dengan selera. Harga pun boleh tahan mahal. Inti pun ciput je. Hirisan kubis je tinggi menimbun. Anda terasa nak makan? Jom belajar buat Roti John secara homemade. Pasti puas hati.
ROTI JOHN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
200gm daging kisar
4 biji telur
1 biji bawang besar | potong dadu
2 biji ubi kentang | potong dadu
1 kiub pati ayam
1 paket kecil rempah sup
Garam secukup rasa
1 sudu makan marjerin / mentega
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Roti frankfurter @ roti sosej
Mayones secukupnya
Sos cili secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega @marjerin .
2. Masukkan bawang besar.Tumis sampai sedikit layu.
3. Masukkan kentang yang dipotong dadu. Kuantitinya ikut citarasa. Nak lebihkan pun boleh.
4. Kemudian masukkan daging kisar.Gaul sekata.
5. Masukkan kiub pati ayam. Kacau lagi hingga larut.
6. Selepas semua bahan kelihatan mesra, masukkan rempah sup.
7. Perasakan dengan sedikit garam. Guna sedikit sahaja kerana kiub pati ayam tadi telah memberikan rasa masin.
8. Lepas dah siap masak, pecahkan telur dan campurkan dengan inti yang siap dimasak tadi. Selebihnya simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan sebulan.
9. Tambahkan sedikit daun sup dan daun bawang.
10. Potong roti ,belahkan jadi 2 macam dalam gambar.
11. Masakkan inti di dalam kuali. Jumlahnya ikut citarasa masing-masing.
12. Setelah inti kelihatan sedikit masak, letakkan 2 keping roti. Kemudian terbalikkan.
13. Ini rupa roti dengan inti yang dah diterbalikkan.
14. Sapukan mayones dengan secukupnya.
15. Seterusnya sapukan sos cili mengikut citarasa.
Bila pergi ke restoran cina muslim, memang sedap makan dumpling ayam yang lembut dan penuh dengan isi.
Sebenarnya, mudah je nak buat dumpling ayam ni. Bila buat sendiri di rumah, boleh letak inti di dalam dengan kesesuaian isi yang disukai. Isi ayam boleh diganti dengan udang ataupun daging.
Resipi yang dikongsikan Fauziah Gee ini, sesuai untuk disediakan buat hidangan sekeluarga.
DUMPLING AYAM
BAHAN UNTUK KULIT:
500gm tepung gandum – beli online di sini 150gm air panas 1 sudu teh garam halus (dimasukkan ke dalam air panas tadi & dikacau)
Dapatkan La Vinnce Blue Diamond Gas Stovedengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tuang air panas sedikit demi sedikt ke dalam tepung. Kacau guna sudu dahulu. Kemudian, boleh gunakan tangan dan uli sehingga menjadi doh. 2. Uli lagi sehingga tak melekat di tangan. Saya tambahkan 2 sudu teh air panas. Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras. 3. Dah siap uli, tutup dan rehatkan selama 1 jam. Selepas direhatkan, potong doh menjadi empat bahagian.
4. Kemudian, leperkan sedikit. Salutkan doh dengan tepung jagung atau kanji. Canaikan dulu sebelum menggunakan noodle maker nanti. 5. Dengan noodle maker, setkan pada level satu dan canaikan semua doh. Kemudian, lipat doh bahagian kiri dan kanan ke tengah dan canai lagi sekali menggunakan noodle maker.
6. Kemudian, setkan pada level dua dan canaikan semua doh hingga selesai. Selepas itu, tukar kepada leve tiga dan canaikan lagi doh sehingga siap. 7. Tukar lagi kepada level empat dan canai lagi. Kalau doh panjang, boleh lipat dan canai lagi. Saya canai sehingga akhir sekali kepada level lima. 8. Kemudian, canai rata dan tekap menggunakan acuan bulat. Saya guna acuan bulat berukuran lapan cm. Untuk lebih jelas. boleh rujuk video di sini.
BAHAN UNTUK INTI:
413g isi ayam | dikisar halus 60g tomato | dicincang 35g bawang besar | dicincang – beli online di sini 10g bawang putih | dicincang – beli online di sini 2 sudu teh sos tiram – beli online di sini 2 sudu teh minyak bijan – beli online di sini 2 sudu besar daun bawang | dihiris 2 cubit serbuk lada hitam ½ kiub pati ikan bilis @ pati ayam maggi | dihancurkan ½ sudu teh garam halus 1 biji telur gred B
Dapatkan Telaga Biru Siri Tafsir Minidengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan dan sebatikan saja. 2. Wrap plastik dan rehatkan dalam peti sejuk selama 30 minit. 3. Bila bahan inti dah sedia, saya gunakan acuan karipap untuk balut inti di dalam kepingan doh dumpling.
4. Letak inti di tengah dan rapatkan. Pastikan guna air di sekeliling doh sebagai gam untuk doh melekap dengan cantik dan rapat. 5. Sediakan pengukus. Sapukan minyak pada dasar bahagian alat pengukus. 6. Susun dumpling sudah siap di dalam pengukus dan kukus selama 20 minit.
BAHAN UNTUK SOS DUMPLING:
2 sudu besar kicap pekat ABC – beli online di sini 2 sudu besar cuka – beli online di sini 2 sudu besar air suhu bilik 2 sudu teh minyak bijan 1 sudu besar minyak cili bawang putih Sedikit daun bawang | dihiris Sedikit bijan putih
CARA MENYEDIAKAN:
Satukan semua bahan ini dan sebatikan saja.
MINYAK CILI BAWANG PUTIH:
7 ulas bawang putih | dicincang 3 sudu makan chili flakes 2 cawan teh minyak masak – beli online di sini 1 sudu teh maggi cukup rasa
Dapatkan Promax 4 in 1 Portable Jump Starterdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak. Bila minyak betul-betul panas, tutup api, masukkan bawang putih. 2. Bila bawang putih sudah keperangan, masukkan chili flakes. Kacau sekata dan sejukkan. 3. Bila sudah sejuk, boleh masukkan ke dalam botol untuk kegunaan.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.