Kuih karas merupakan sejenis kuih tradisional yang asalnya diperbuat daripada tepung beras. Ia mempunyai bentuk seperti jaringan halus seperti bihun tetapi rangup dan rasanya manis. Tetapi untuk resipi viral ini bahan yang digunakan hanya menggunakan bihun sebagai pengganti tepung beras dan tak perlu dikirai. Amat mudah untuk di cuba!
RESIPI KUIH KARAS @ BIHUN SIRA
BAHAN-BAHAN:
- Gula 1/2 cawan
- Air 1/2 cawan
- Pewarna jika suka
- Bihun..saya guna separuh bungkus saja..
- 1 cawan minyak masak(untk mengoreng kuih)
CARA MEMASAK:
- Masak air gula sampai gula larut
- Masukkan bihun(Cuci bihun dulu ye)..kacau sebati angkat dan toskan kan..
- Panaskan minyak, ambik sedikit bihun yang dah di sira gula kemudian goreng sehingga kembang
Terus masukkan dalam gelas plastik..tekan@hentakkan guna gelas..kena guna 2 gelas plastik..(ok faham ye😉)
Buat sampai habis sejuk kan..simpan dalam bekas kedap..selamat mencuba..
Kongsi resipi: Irhana Canella
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Makaroni Bakar Berkeju, Anak-Anak Gerenti Suka
Makaroni bakar berkeju ini memang sedap. Bagi peminat keju, pasti menyukainya termasuk anak-anak.
Nak galakkan anak-anak berpuasa bukan mudah. Kena tahu pujuk. Salah satu cara adalah dengan menyediakan hidangan berbuka yang sedap.
Boleh cuba resipi macaroni bakar berkeju ini ye. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Suzana Othman ini.
Makaroni Bakar Berkeju, Anak-Anak Gerenti Suka
Bahan-bahan:
1bungkus makaroni (rebus dalam air yang mendidih bersama sedikit garam dan minyak hingga kembang, kemudian toskan)
1labu bawang Holland (potong dadu) – boleh beli online di sini
5 ulas bawang putih (cincang) – boleh beli online di sini
½biji lada Benggala (potong dadu)
1mangkuk daging cincang
3 sudu besar sos cili
1tin sos Prego – boleh beli online di sini
3 sudu besar mentega – boleh beli online di sini
Sedikit Italian mix herbs
3 helai daun bay kering – boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Bahan-Bahan Krim Keju (untuk Topping):
1sudu besar mentega – boleh beli online di sini
Secawan susu full cream – boleh beli online di sini
6 keping kepingan keju – boleh beli online di sini
2 sudu besar tepung gandum – boleh beli online di sini
6 biji telur
Cara-Cara Memasak:
Untuk memasak makaroni goreng; Panaskan mentega di dalam kuali. Masukkan bawang Holland dan bawang putih. Kacau hingga layu.
Masukkan lada Benggala dan daging cincang, gaul hingga daging kelihatan dah masak, kemudian masukkan cendawan.
Kemudian masukkan sos Prego, sos cili, sedikit Italian mix herbs, daun bay, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Gaul sebati.
Akhir sekali, masukkan makaroni dan gaulkan hingga sebati. Tutup api. Ketepikan.
Untuk memasak krim keju; panaskan mentega di dalam sauce pan atau periuk kecil.
Masukkan tepung gandum dan susu, kacau sebati menggunakan whisk.
Setelah itu, masukkan keju, kacau hingga menjadi larutan yang berkrim. Tutup api.
Untuk sediakan makaroni bakar keju; sediakan bekas untuk membakar makaroni seperti loyang atau bekas tahan panas. Sapukan dgn marjerin. Pukul telur, kemudian masukkan dalam bekas atau loyang tersebut.
Masukkan makaroni, padat-padatkan ia.
Tuang krim keju atas makaroni, parutkan keju mozarella, hiaskan dengan lada Benggala dan parsli kering.
Panaskan oven terlebih dulu. Bakar makaroni dalam suhu 180°c selama 30 – 40 minit atau hingga masak.
Dah siap. Selamat mencuba!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kuih Serabai Dengan Sos Kastad Lemak Manis. Kecur Tengok.
Ni dia resepi kuih serabai yang lembut dan sedap dimakan. Dahlah tu siap pula dengan cara-cara membuat kuah kastan pandannya. Memang terbaiklah dihidang untuk sarapan dan minum petang. Nilah gandingan paling terangkat sedapnya.
Kuih serabai ni lembut da gebu aje sebab ada menggunakan yis. Jangan lupa tepung beras dan nasi. Ni tak payah pening-pening follow aje resipi yang dikongsikan Umi Watie ini.
KUIH SERABAI
BAHAN-BAHAN:
Bahan-bahan apam serabai:
- 2 cawan tepung beras
- ½ cawan nasi
- ½ cawan santan
- 1 ½ cawan air
- 2 sudu makan gula
- Sedikit garam
- 1 sudu teh yis
Bahan-bahan kuah kastard pandan :
- 20 gm tepung gandum
- 35 gm gula halus
- 150 santan kotak
- 70 gm air + 2 helai daun pandan (dikisar)
- 1 biji kuning telur saiz A
- 1 tsp pewarna hijau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan sampai hancur. Lepas tu perap selama 1 jam. Mudah sangat kan?
2. Empunya resipi Umi guna kuali anti lekat. Buat comel-comel memang cun. Nampak bersarang ni kira dah jadi lah.
3. Untuk membuat kuah kastad, satukan semua bahan dan whisk kan semua bahan-bahan.
4. Selalu kacau dengan api kecil ya. Barulah adunan tak hangit atau berketul.
Kredit foto & resipi : Umi Watie
#DapurMakRerama
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH SECARA ONLINE. JOM LAYARI DI SINI. BANYAK PILIHAN DAN TAWARAN DISKAUN.
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
https://www.rasa.my/pulut-panggang-inti-sambal-ikan-sedap-rasa/
Resipi Ikan Siakap Stim Limau. Masak Dalam Kuali je
Resipi ikan Siakap Stim limau. Masak dalam kuali je. Hidangan ini antara kegemaran ramai keluar makan bersama keluarga. Rasa masam membuka selera. Memang sedap.
Apa kata masak sendiri hidangan ini di rumah. Boleh makan puas-puas. Apatah lagi sekarang ini cuti sekolah dan anak-anak ada di rumah. Mesti seronok kan. Dapat juga kurangkan bajet kalau masak sendiri.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Zafirah Zawawi ini ye. Tak susah pun.
Resipi Ikan Siakap Stim Limau
Bahan-bahan:
1 ekor Ikan siakap
Bawang putih (dicincang/ potong dadu) – boleh beli online di sini
Halia (dihiris) – boleh beli online di sini
1 batang serai (hiris) – boleh beli online di sini
2 batang serai (ketuk untuk letak dalam ikan) – boleh beli online di sini
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
Cili padi merah & hijau – boleh beli online di sini
Asam Limau
Daun ketumbar (akarnya direbus sekali dengan ikan, daun dihiris)
Garam @ sos ikan untuk perasa
Air
Cara Memasak:
Bersihkan ikan siakap, kalau tak nak bau hanyir, cuci dengan asam limau atau lemon.
Kemudian letak kiub pati ayam di seluruh ikan dan bubuh serai di celah-celah ikan.
Rebus pakai kuali je, letak akar daun ketumbar dan daun ketumbar sekali. Letak sekali bahan-bahan lain yang disediakan tadi sehingga masak.
Untuk perasa saya letak sos ikan, nak letak garam pun boleh. Rebus dalam 10 minit. Cili padi diletakkan paling akhir skali takut pedas sangat.
Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tiga Masakan Ikan Ini Mudah Dimasak, Tapi Sedapnya Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official