Minum petang ni kita hidangkan kuih melayu. Dah lama tak buat kuih ketayap ni. Intinya yang manis menyedapkan lagi rasa ketayap. Kalau warna inti kurang gelap, tambahkan gula merah. Inti bagi basah-basah sikit.Bila makan rasa berjus.Resepi ni boleh juga untuk nak buat kuih cara manis.
KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan santan (daripada ½ biji kelapa, ambil separuh)
1/2 cawan air pandan
2 ½ cawan tepung gandum
1 biji telur
½ sudu besar tepung ubi
1 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Pewarna hijau
Ads
Cara membuat:
1.Kisar semua bahan kecuali minyak masak, pewarna dan garam.
2.Tapis.
3.Masukkan minyak masak dan pewarna,secubit garam.Kacau sebati.
INTI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa putih
3/4 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Sedikit tepung gandum
Cara membuat:
1.Air,daun pandan,gula merah,gula pasir dimasak hingga gula larut.
2.Masukkan kelapa.Kacau dan dimasak hingga hampir kering.
3.Taburkan sedikit tepung gandum.
4.Kacau-kacau, siap.
Cara masak kulit ketayap:
Ads
1.Panaskan kuali.
2.Oles minyak masak.
3.Adunan dikacau dulu. Ambil sesenduk. Tuang atas kuali.Dadarkan adunan tu.
4.Tepi keliling dah lekang, angkat.Buat sehingga adunan habis.
Roti jala menjadi kesukaan ramai. Bagi mendapatkan tekstur yang lembut dan sedap ramai yang gagal. Mungkin adunan ada yang terlalu cair atau pekat. Menerusi perkongsian resepi Azwa Mohtar ada disertakan cara-cara serta sukatan yang standard. Ikut langkah ini gerenti menjadi elok roti jala anda.
Roti Jala
Bahan-bahan: 1 kg tepung gandum 1 sudu besar majerin 1 sudu besar garam halus 1 sudu kecil pewarna kuning telur 1.7 liter air biasa
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan dan kisar hingga halus. Pastikan tidak berketul supaya adunan tidak tersumbat di dalam acuan. Tapis adunan jika perlu.
2. Panaskan kuali non stick dan tebar roti jala menggunakan acuan.
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 ulas bawang putih |dicicang halus
2 sudu makan kicap
½ sudu makan cuka
½ sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK: 1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika. 2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan cili dan cili benggala. 3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi. 4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Gril/panggang Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef :Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
200gm tepung pulut
4 sudu besar gula castor
Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
200 gm buah kundur (rock melon)
100 gm gula
250 ml air
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati. 2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus. 3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus. 4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil. 5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi. Cara masak inti : 1 . Potong dadu (kecil) buah kundur. 2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur. 3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Kukus Jenis Masakan : Manisan Jepun Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef: Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
120 gm tepung beras
40 gm nasi putih
¼ sudu teh garam
2 sudu makan minyak sayuran
4 sudu makan air
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar sehingga halus. 2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul. 3. Uli adunan sehingga sebati. 4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis. 5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan. 6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit. 7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Keropok Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik. 2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati. 3. Panaskan kuali bersama minyak masak. 4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali. 5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan. 6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya. 7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef :Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
1 sudu teh minyak bijan
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji lobak merah | diparut
2 helai daun kobis | diracik halus
¼ cili benggala hijau
500 gm udang
1 ikat daun bawang | dihiris kasar
½ sudu teh bijan
1 sudu teh kicap
1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau. 2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika. 3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika. 4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef:Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Suka makan Apam Tokyo? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI APAM TOKYO HOMEMADE
BAHAN KULIT:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2cwn susu segar
1/2 cawan air
1 sudu makan majerin cair
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang. 2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak. 3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi. 4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati. 5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
BAHAN INTI KASTARD: 1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu makan tepung kastard 1/2 cawan air pati pandan pekat – boleh guna pes pandan yang dicampur air 1 cawan santan Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api. 2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seelokknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
TIP MEMASAK: 1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat. 2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira