Kuih Koci Pulut Hitam, Sedap Macam Mak-Mak Buat.

Share

Dulu-dulu, kuih tradisi Melayu memang tak lari dari menggunakan bahan utama seperti tepung beras, tepung pulut, santan, kelapa dan gula. Gabungan bahan-bahan ini memang serasi memenuhi kehendak selera. Bagi anda yang teringatkan air tangan mak-mak di kampung yang tak dapat pulang berpuasa dengan mereka, bolehlah cuba resipi Kuih Koci Pulut hitam, sekurang-kurangnya lepaslah rindukan air tangan mak.

KUIH KOCI PULUT HITAM
BAHAN-BAHAN:
2 cawab tepung pulut
2 sudu makan beras pulut hitam | kisar halus
Secubit garam


1 cawan air

BAHAN INTI KELAPA:
1 biji kelapa parut | putih sahaja
1 keping gula melaka
3/4 cawan gula pasir
1 sudu makan tepung gandum
1 helai daun pandan | carik dan simpul
Secubit garam
BAHAN KUAH SANTAN:
2 sudu makan tepung beras

2 sudu cawan santan pekat
Secubit garam.

CARA MEMBUAT:

  1. Tepung pulut, tepung pulut hitam dan garam dicampur. Gaul rata.
  2. Tuangakan air sedikit demi sedikit dalam adunan sambil adun hingga mendapat adunan tidak terlalu keras atau lembik (macam buat doh buah melaka) dan tidak melekat di tangan.
  3. Bulat-bulatkan seperti saiz buat buah melaka. Tutup dengan kain atau tisu dapur dan ketepikan. Sementara menunggu menyiapkan inti kelapa.
  4. Masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan dalam kuali.
  5. Tambahkan sedikit air, renehkan atas api perlahan. Kacau hingga gula hancur dan tambahkan secubit garam.
  6. Tapis air gula tersebut, kemudian masukkan semua dalam kuali dan masukkan kelapa parut, kacau rata, bila agak kering masukkan bancuhan tepung gandum.
  7. Gaul rata dan tutup api.
  8. Setelah sejuk, bulat-bulatkan inti dan ketepikan.
  9. Untuk menyediakan, kuah santan, campurkan tepung beras dengan santan pekat dan garam, kacau rata.
  10. Masak adaunan ini atas api kecil hingga pekat, Tutup api.
  11. Untuk membungkus, ambil doh tepung pulut yang telah dibuatkan tadi, kemudian leperkan di atas tangan dan masukkan inti kelapa, bulatkan semula doh, lakukan hingga habis.
  12. Sementara memasukkan inti, masak air dalam periuk.
  13. Apabila air mendidih, masukan doh-doh berisi inti dalam air rebusan. Setelah timbul angkat dan masukkan dalam kuah santan pekat tadi.
  14. Menggunakan sudu ambil doh koci sekali dengan kuahnya santan dan letakkan atas daun pisang yang telah dilayurkan dan disapu minyak. Bungkus macam bungkus nasi lemak.
  15. Kemudian susun dalam pengukur dan kukus lebih kurang 7-8 minit bagi aroma daun pisang dan kuih betul-betul masak.
  16. Kuih koci sedia dihidangkan apabila sejuk.

Resipi: Makcik Basing

Published by
webadmin