Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
Ads
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
- ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
- 1 kotak kecil santan kelapa
- ½ cawan air masak / air mineral.
- 1 sudu besar Minyak Sapi
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu kecil esen Vanilla
- 1 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.
2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.
Ads
4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.
Ads
Kredit: Sha Ramson Abdullah
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
14 Koleksi Resipi Sarapan Boleh Buat Sendiri, Sedap & Senang,
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI