Buat kuih lapis ni kena kreatif, sekarang ni macam-macam warna lapisannya. Janji lembut dan rasanya berlemak manis. Resipi dari Maria Zainal ni memang menariklah, Guna sukatan cawan aje. Lebih senang diikut.
Tiga jenis tepung ni paling utama tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi. Gunakan santan secukupnya. Baru nikmatnya berganda. Pemilk resipi menamankannya Kuih Lapis Terancam…tapi min rasa nampak mengancam selera aje..hihi
KUIH LAPIS TERANCAM
BAHAN-BAHAN :
2cwn tepung beras
3/4cwn tpg gandum
2sdb tpg ubi
4 1/2cwn santan dr sebiji kelapa (sy blender kelapa tu)
1cwn gula (jgn sampai penuh sgt yer…kurangkan manis…)
1/2sdt garam
Pewarna kesukaan(sy ltk emulco pandan+pewarna ijo epal….warna pink…emulco coklat …)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kukusan hingga air mendidih.
2. Letak warna kesukaan, sapu loyang dengan majerin atau minyak.
TIPS : Semasa nak masukkan lapisan yg seterusnya, lap bahagian bawah penutup periuk kukus.(kena rajin sikit yer)
Masa nak potong kuih empunya resipi sarankan guna pisau plastik.
FB Grup Loyang dan Acuan
Resepi : Mariana Zainal
AND JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :