Kuih lejen, kuih tiram antara yang masih ramai peminat setianya. Memang sedap dimakan terutamanya ketika menonton tv di rumah bersama keluarga.
Menerusi perkongsian daripada Aznor Aznora, dia membuat hasil jualan dengan meniaga kuih tiram yang ada 2 perisa, iaitu perisa original dan campur kacang tanah kisar.
RESIPI KUIH TIRAM LEJEN
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung gandum cap ros 6 sudu makan marjerin (cairkan) – beli online di sini 1 biji telur (kacau dulu) 1 sudu makan garam Air sejuk secukupnya (saya guna air sejuk coway je) Minyak masak* Tepung ubi* – beli online di sini (Gaul bersama tepung ubi dan minyak masak, sedang-sedang pekat untuk sapuan pada tepung nanti) Minyak (untuk menggoreng)
1. Tuang tepung gandum dalam bekas. Buat bulatan tengah-tengah. Letak garam di lubang tu. 2. Kemudian, tuang marjerin panas dalam lubang tepung tadi. Kacau dengan senduk bagi garam hancur, baru ratakan pad semua tepung.
*untuk mesin yang digunakan, untuk lenyek permulaan, saya guna no 1. Kemudian, nak bagi licin, guna no 2. Bila dah siap potong, nak lenyek bagi berlapis tu, saya guna no 1 semula.
Paprik ayam yang dikongsikan wirawati negara ini cukup istimewa sekali. Penggunaan tiga sos iaitu sos cili, sos tiram, sos tomato dan kicap memberikan rasa sedap yang padu.
Ada pulak ramuan sayur-sayuran lobak merah , jagung muda dan bunga kubis, memang cukup berkhasiatlah. Jom cuba cepat dimasak, sedap dimakan
RESEPI PAPRIK AYAM
BAHAN-BAHAN :
6 ketul Ayam | boleh guna bahagian kepak dipotong kecil
Bahan A (dikisar semua dengan sedikit air): 👉 1 biji bawang merah besar 👉 3 ulas Bawang putih 👉 6 tangkai cili kering (rendam dgn air pnas)
Bahan B : 👉 2 sudu mkn sos cili 👉 2 sudu mkn sos tiram 👉 1 sudu mkn sos tomato 👉 2 sudu mkn kicap manis utk pewarna
BAHAN C:
👉 1 batang lobak merah 👉 bunga kobis (ikut byk mna nk letak) sy xda bunga kubis jd sy pkai brokoli😂 👉 2 batang Baby corn (anak jagung muda) 👉 2 batang serai dititik 👉 4 helai daun limau purut (buang urat tgh)
👉 2 tangkai cili padi merah (diketuk atau belah tgh) 👉 2 tangkai cili padi hijau (diketuk atau belah tgh) 👉 1 biji bawang holland potong bulat @ potong ikut suka😂
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan A dgn sedikit minyak sehingga masak @ pecah minyak, masukkkan semua bahan B tambah sedikit air. 2. Kemudian masukkan ayam. Biarkan didih sekejap, kemudian tmbahkan perisa garam, gula n ajinomoto(optional) secukup rasa biarkn menggelegak dulu. 3. Agak ayam dh separuh masak, baru masukkn semua Bahan C sayur, serai dan daun limau purut yg dibuang urat tengah. 4. Biarkan menggelegak seketika, kemudian masukkan bawang holland dan cili padi. dah masuklan semua bahan, biarkan bersatu dlm kuali dan biarkn semua mengelegak dlm 3 ke 4 minit. 5. Jangan masak lama² nanti sayur terlampau layu jadi tak sedap.. dah boleh tutup api.. siap blh hidang..
Resipi sama, tapi mungkin lain orang lain caranya. Ada yang menjadi resipinya bila buat, namun ada juga terkandas di tengah jalan.
Menerusi perkongsian daripada Yong Anisah Yaacob ini, dia berharap dengan resipi pau dan sedikit kemahiran yang ada, dapat memberi manfaat kepada yang memerlukan.
1. Campurkan air suam, gula dan yis di dalam satu bekas. Kacau bagi sebati dan biarkan kembang dalam 10 minit.
2. Kemudian, campurkan tepung gandum, marjerin dan susu pekat. Ramas-ramas hingga jadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan yis yang telah kembang ke dalam tepung dan 240ml air (ikut kesesuaian tepung). Uli hingga tepung sebati dan tidak melekat di tangan (dalam 10 min).
6. Sedia untuk dikukus. Sebelum tu, panaskan dulu kukusan dengan api yang sederhana hingga mendidih. 7. Balut penutup kukusan dengan kain untuk mengelakkan air kukusan jatuh atas doh. Kukus selama 5-6 minit. Siap.
Kalau makan kenduri lauk yang wajib ada ayam masak merah. Dipadu pula dengan nasi tomato melengkapkan menu lauk kenduri. Tapi kali ni min nak kongsi resipi ayam masak merah versi kering yang gerenti sedap dan tidak menjemukan. Keluarga pasti suka .
Ayam Masak Merah Versi Kering
Ayam sebelah( Grg dulu)
4 Sekawan..kayu manis bunga lwg ,buah pelaga)
3 Senduk kecik cili Kering + Cili merah 3 biji
Halia 1 inci
Bwg kecik 4 ulas
Bwg putih 2 ulas
Serai 2 batang( semua bhn2 d atas bland )
Tomato Puri 3 sudu
Pati ayam 1 ketul
Sedikit garam & Gula
Stgh cwn santan
Sedikit air asam jawa
Untuk Hiasan
Sebiji bwg besaq…Daun bwg dgn 2 helai Daun salam
Cara memasak:
1.Tumis 4 sekwn…dgn sedikit halia..dgn bwg kecik…bgi neik bau.
2.Masukkan bhn2 yg bland xd…Sampai pecah minyak ..
3.Masukkan.. Ayam , Tomato Puri…santan..garam, gula , Pati ayam dgn sedikit ayer asam jawa. Masak smpai menidih..& Sampai kering kuah ,
4.Kemudian masukkan Bwg besar ,daun bwg dgn daun salam…kacau seketika ttp api dah siap…
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.