
Bosan dengan kuih muih sedia ada, tiba-tiba teringin makan kuih oldskool. Mungkin korang yang moden belum pernah rasa kuih ni. Ni kuih zaman mak mak kita dulu. Menurut penyumbang resipi cik Bunga Haven pun bila-bila sekali baru buat..sbb dalam rumah tak ade peminatnya. Resipinya nya pun diwarisi dari mak masa kecil dulu. Kami anak kg walaupun dah duk kat k.l menu kg tetap dihati
Cara buat Kuih lengat pisang

1.Tabur gula dipermukaan loyang

2.Potong pisang ikut test sendiri. Penuhkan loyang.

3.Bancuh tepung gandum n tpg jagung skit dgn air santan. Campurkan garam skit. Tpg jgn pekat n cair sgt. Klau cair dah jadi pengat pisang lak.

4. Kukus dlm 20 minit

5.Ok done….sedap tau!!
Credit : Bunga Haven
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah Legend Guna Sukatan Cawan

Suka makan Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah? Seperti yang kita tahu, nak buat kuih ini memerlukan kita memarut ubi kayu hingga halus. Lenguh tangan. Namun sangat berbaloi segala kepenatan tu bila makan kuih yang sedap. Nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi serta cara-caranya. Sangat sesuai dijadikan hidangan keluarga. Malah jika diletak dalam bekas-bekas kecil seperti di bawah ini, ia boleh dijadikan sebagai buah tangan untuk sebarang majlis keraian malah boleh juga dijadikan produk jualan. BOleh juga menggunakan loyang. Ikut kesesuaian. Berbaloi kan? Jom tengok resipi.
CARA MUDAH BUAT KUIH BOKO UBI KAYU GULA MERAH LEGEND

BAHAN BOKO UBI (LAPISAN BAWAH):
- 3 cawan ubi
- Pati ubi yang mendap
- 3 cawan air
- 1 cawan gula merah – beli online disini
- 1/2 cawan gula pasir atau ikut manis yang disukai – beli online disini
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Parut ubi kayu, perah kemudian baru disukat sebanyak 3 cawan. Ambil sekali pati yang mendap dari perahan tadi. Airnya dibuang.
2.Satukan gula merah, gula pasir, air dan pandan. Masak sehingga larut,
3.Kemudian tapi. Sejukkan larutan gula terlebih dahulu.
4.Setelah sejuk, tuang ke atas parutan ubi. Masukkan juga pati ubi kemudian gaul semua bahan hingga rata.
5.Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil, kemudian kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan terlebih dahulu.

BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1/2 cawan tepung beras – beli online disini
- 4 cawan santan – beli online disini
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
2.Masak guna api sederhana hingga adunan pekat dan meletup-letup.
3.Adunan haruslah sentiasa dikacau untuk mengelakkannya berketul.
4.Tuang adunan ke atas boko ubi tadi. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Langkah Buat Kuih Abuk-Abuk 3 Bahan. Mudah DiMasak Guna Loyang Aje

Biasa makan kuih abuk-abuk tak? Ni antara kuih legend warisan dari nenek moyang kita. Alaa yang berbentuk kon dibalut daun pisang tu. Rasanya lemak manis, dibuat daripada sagu, kelapa parut dan gula perang atau gula Melaka.
Dah lah bahan-bahannya ringkas, buatnya pun mudah aje. Yang penting sukatan kena betul dengan nisbah 2:1:1 iaitu 2 bahagian sagu, 1 bahagian kelapa parut dan 1 bahagian gula. Taka da daun pisang, guna loyang lagi mudah.
Jom tengok langkah membuatnya seperti yang dikongsikan di laman buatwanita.blogspot.com.
KUIH ABUK-ABUK

BAHAN-BAHAN :
- 4 Cawan Sagu
- 2 Cawan kelapa Parut
- 2 Cawan Gula Perang
- Sedikit Garam | jika suka
CARA MEMASAK:
1. Rendam sagu selama setengah jam sehingga sedikit kembang.
2. Tapis dan toskan sagu yang telah direndam hingga tiada air.
3. Gaulkan sagu bersama kelapa parut dan sedikit garam.
4. Bahagikan adunan sagu kelapa kepada dua bahagian.
5. Masukkan satu bahagian adunan sagu ke dalam loyang berukuran 20 sm (8 inci)
6. Taburkan gula perang atau gula melaka yang telah hancur.
7. Tuang separuh lagi adunan sagu kelapa dan ratakan.
8. Kukus selama sejam atau sehingga masak.
LANGKAH DEMI LANGKAH :

- Gaulkan sagu dan kelapa parut hingga sekata.

2. Masukkan separuh adunan sagu kelapa ke dalam Loyang

3. Taburkan gula perang atau gula melaka.

4. Tuang separuh lagi adunan sagu kelapa dan ratakan.

5. Kukus sehingga masak.

6. Kukus sehingga sagu bertukar warna dari putih ke jernih,
Gula tu boleh disesuaikan ikut citarasa. Kalau nak manis lebihkan, kalau nak kurang manis, kurangkan. Lagipun gula perang atau gula melaka, tahap manisnya tak sama, ikut citarasa. Lebih mudahkan guna loyang. Tak payah nak pergi cari atau beli daun pisang.
Kredit: Resipi dan Foto buatwanita.blogspot.com
Cara Mudah Masak Murtabak Mi Segera Sedap, Resipi Padu Untuk Orang Bujang!

Teringin makan murtabak mi segera? Hari ni jom kita buat sendiri kat rumah, senang sesangat rupanya. Orang-orang bujang mesti suka ni, bahan asasnya hanya mi segera, telur. Isi ayam dan sayur hanya sebagai tambahan je.. Kalaua nak tahu macam mana masak ini DIY yang Rasa kongsikan dengan korang semua.
MURTABAK MI SEGERA
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket mi segera kari | celur dan toskan
- 2-3 biji telur | ikut suka
- 1 biji bawang besar | potong dadu
- Sedikit kubis | hiris halus
- Sedikit lobak merah | hiris halus
- Sedikit isi ayam | rebus dan carik-carik
- 2 bijicili padi | hiris halus
- Sedikit garam | jika kurang masin
LANGKAH DEMI LANGKAH:

LANGKAH 1: Masukkan mi segera di dalam mangkuk bersama hirisan sayur-sayuran dan cili.

LANGKAH 2: Masukkan pula hirisan bawang besar dan dan ayam isi yang telah direbus.

LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk lain kemudian campurkan dengan serbuk kari mi segera dan kacau sebati.

LANGAKAH 4: Tuangkan di dalam mangkuk campuran mi segera dan sayur-sayuran. Kacau rata.

LANGKAH 5: Kacau sebati supaya telur sekata.

LANGKAH 6: Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian masukkan campuran mi segera. Goreng hingga masak.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

