Kuih Limas

Kuih Limas, sekali imbas tengok macam tepung pelita, tapi bukan ye. Rasanya berbeza. Katanya terdapat di negeri Perak saja dan merupakan kuih tradisi Perak. 

Resipi kuih limas ini mudah je, hanya guna tepung gandum. Mengikut resipi yang dikongsikan oleh puan Fatimah Saari ini, dapatlah anggaran dalam 8-10 biji saiz sederhana besar.

Kuih Limas

 Bahan-Bahan:

Gula – boleh beli online di sini

Air

Kelongsong daun 

 Bahan-Bahan (Adunan Warna Hijau):

2-4 helai daun pandan

1 1/2 cawan santan cair 

Ads

Bahan Adunan Putih:

½ cawan tepung gandum – boleh beli online di sini

Sedikit garam – boleh beli online di sini

1 cawan santan pekat

½ cawan air

Cara Membuat:

Kisar daun pandan dengan santan cair. Tapis.

Masukkan tepung gandum kacau sebati.

Kuih Limas Mirip Tepung Pelita Tapi Rasa Berbeza

Sediakan acuan kelongsong daun pisang (temalong). Letak sesudu gula di dalam temalong.

Kuih Limas Mirip Tepung Pelita Tapi Rasa Berbeza

Kemudian tuang adunan hijau. Kukus 10 -12 minit dengan api perlahan.

Buka penutup kukusan dan tuang adunan putih pula. Kukus kira-kira 12 minit lagi.

Dah siap kukus, boleh sejukkan dulu sebelum makan.

Kuih Limas Mirip Tepung Pelita Tapi Rasa Berbeza

Ads

Letak dalam peti sejuk makan sejuk-sejuk lagi sedap. Rasanya ada lemak, manis dan masin. Sedap.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Kuih Keria Oren Inspirasi Daripada MUA Bellaz

Tepung Pelita, Makan Sejuk-Sejuk Nikmatnya Tak Terkata

Buat Lepat Jagung, Tiada Daun Pisang Pun Boleh Menjadi. Gunakan Ini

Ads

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI