Pulut Pisang @ Pulut Bangkok. Pulut Lemak Manis Pisang Di Dalam.

Share

Ni dia pencuci mulut kuih pulut yang sedap sungguh rasany. Pisang dibalut pulut. Jom tengok resipi yang dikongsi Zulhaijah Mamat ni. Simple aje bahan ramuannya.

Warna tu boleh apa colour pun. Selain beras pulut, tepung pulut juga ramuan penting dalam kuih muih Melayu.

PULUT PISANG @ PULUT BANGKOK



BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 kg beras pulut
  • 6-7 biji pisang *empunya resipi suka guna pisang nangka
  • Santan cair secukupnya
  • Kelapa parut muda
  • 1cawan gula *boleh dikurangkan tengok byk mana kelapa parut..
  • Secubit garam
  • Plastik @ daun pisang | untuk balut , tali
  • Pewarna Hijau

CARA MEMASAK :..
1. Pulut cuci dan rendam, bubuh pewarna hijau. Biarkan sejam dua.
2. Kukus pulut,letak santan cair. Biar nampak tenggelam pulut, masukkan secubit garam dan kukus sampai masak.


3. Pisang kukus sekejap sampai separuh masak sahaja.
4. Bila pulut hampir sejuk, mula lah proses membalut dan membungkus. Gunakan kreativiti sendiri.


5. Kukus balik sekejap utk memantapkn pulut..


6. Biar sejuk baru boleh dipotong.
7. Gula dimasak dgn hanya sedikit air..campur secubit garam..
8. Bila gula hancur..angkat dan gaulkan dgn kelapa parut..
9. Gaulkan kelapa parut dgn pulut pisang yg dipotong tadi..

kredit: zulhaijah mamat

Anda pasti tertarik dengan resipi ini :

 

Resipi pulut yang ni pun best gak :

Jom semak video ni :

 

Published by
Faridah Talib