Menurut Farisha Sofea , kuih ini sebenarnya berasal dari negeri belah pantai timur .
Ia dipercayai diberi panggilan ” puteri mandi ” kerana prosesnya yang persis seperti seorang puteri yang dimandikan dengan air panas , serta ditambah dengan curahan air gula melaka dan juga isi kelapa parut .
Apa pun manisan tradsional warisan zaman berzaman ini memang tak luput dan lekang dek zaman. Kuih kegemaran ramai hingga kini. Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea ini.
KUIH PUTERI MANDI
BAHAN-BAHAN :
Bahan Doh :
Bahan Sira Gula Melaka :
CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua bahan doh kecuali air .
2. Gaul rata dan tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh . K
3. Ulang sehingga habis .
5. Rebus sehingga doh timbul di permukaan .
6. Angkat dan letakkan di dalam mangkuk berisi air sejuk .
7. Ketepikan seketika .
8. Di dalam kuali , masukkan Bahan Sira Gula Melaka kecuali kelapa parut .
9. Masak sehingga gula larut sepenuhnya .
10. Kemudian masukkan kelapa parut dan masak seketika .
11. Toskan doh tadi dan masukkan ke dalam kuali .
12. Masak sehingga kuah sedikit kering .
13, Tutupkan api dan letakkan di dalam pinggan .
14. Siap , sedia dihidang 💓
FB : farisha Sofea
IG : _farisha_sofea