Kuih Putu Guna Daun Pisang, Senang & Sedap.

Share

Inovasi menjadikan Putu Bambo atau Putu Piring dipelbagaikan cara penyediaan. Antaranya guna daun pisang menggantikan selinder buluh. Anda hanya perlu bentukkan daun pisang seperti selinder kemudian masukkan je adunan tepung beras ke dalamnya dan kukus seperti biasa. Bentuk lebih kurang dan rasa tetap sedap.

PUTU DAUN PISANG
BAHAN-BAHAN:
26 sudu makan tepung beras
6 sudu makan tepung pulut
140 air | blender dengan 5 helai daun pandan. 
1/2 sudu teh garam
Gula Melaka secukupnya | dihiris

BAHAN TABURAN:
Kelapa parut (putih sahaja) gaul dengan sedikit garam dan kukus sekejap.

CARA MEMBUAT:

  1. Dalam bekas campur tepung beras, tepung pulut, garam, air pandan sedikit demi sedikit sambil diadun rata.
  2. Terus adu hingga adunan menjadi butiran halus.
  3. Daun pisang dirollkan dan letak dalam gelas.
  4. Masukkan 1 sudu makan tepung dalam daun pisang, lapiskan dengan gula Melaka dan akhir sekali masukkan 1 sudu makan lagi adunan tepung beras tadi.
  5. Panaskan pengukus dan kukus selama lebih kurang 20 minit.
  6. Angkat dan buka daun pisang dalam bekas berisi kelapa parut.
  7. Susun dalam pinggan dan taburkan di atasnya dengan lebihkan kelapa parut.

by @novita._.sari

Published by
webadmin