Kuih Rotan Krap Krup Bila Memakannya. Buat Besar Sedikit.

Share

Kuih

rotan biasanya bulat-bulat kecil. Tetapi penat juga nak mengentelnya, adunan pun lambat habis. Cuba buat saiz seperti yang dikongsikan Noma Ismail. Tu dia besar gedabak..hehehe

KUIH ROTAN



.

BAHAN-BAHAN :

  • 500gm tepung pulut
  • 1 sudu besar tepung beras
  • 1 biji telor
  • 1 cawan santan
  • Gula
  • Garam
  • Sedikit air kapur

CARA MEMASAK :
1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum.
2. Masukkan telor, dula dan garam.
3. Masukkan santan sikit demi sedikit.
4. Masukkan air kapur.. gaul sehingga jadiadunan, kalau keras campur sedikit air.


5. Boleh lah gentel dan gelek atas bijan.


.

6. Panaskan kuali, perlahankan api dan goreng api slow.


.

Kredit FB : Noma Ismail

 

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI : 

DAN JUGA RESIPI INI :

JUGA VIDEO MENARIK INI :

 

 

 

Published by
Faridah Talib