Kuih sagu adalah salah satu kuih yang sedap dijadikan sajian ketika santai. Dinikmati bersama minuman panas kegemaran seperti kopi o atau teh o.
Kuih sagu selalu juga dihidangkan selepas majlis kecil di sekitar kawasan desa. Misalnya ketika kelas mengaji bagi individu dewasa. Ini kerana, kuih sagu mudah disediakan namun cita rasanya samat menarik untuk dimakan bersama teman seperjuangan.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH SAGU BERSALUT KELAPA PARUT
Ads
BAHAN A
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
3/4 cawan gula
1 sudu kecil sirap ros
BAHAN B
kelapa parut secukupnya
sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Basuh sagu dan toskan.
2. Dalam bekas, satukan sagu bersama BAHAN A yang lain. Kacau sebati.
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Sementara itu panaskan periuk kukusan.
5. Oleskan acuan loyang dengan sedikit minyak masak.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan.
7. Susunkan di dalam periuk pengukus.
Ads
8. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
9. Sejukkan sebelum dikeluarkan daripada acuan.
10. Golekkan kuih ke atas BAHAN B dan susunkan di atas pinggan.
Nak sarapan atau minum petang, tak tahu nak makan apa, jom try buat popia carbonara ni. Senang je. Bahan pun tak banyak. Sedap pulak tu.
POPIA CARBONARA KEJU
Bahan-Bahan
Minyak masak
Lada banggala (hiris panjang)
Bawang holand (cencang)
Sosej (potong dadu)
Isi ayam (potong kecil)
Lobak merah (hiris nipis dan panjang)
Sos carbonara
Keju mozzarella
Garam
Gula
Lada hitam
Origano
Kulit popia
Cara membuat
1. Tumis lada banggala dan bawang holand sampai naik bau.
2. Masukkan sosej, isi ayam dan lobak merah.
3. Masuk sos carbonara.
4. Perasakan dengan garam, gula, black peper dan origano.
5. Tunggu sejuk sampai agak pekat sikit. Baru boleh bungkus dengan kulit popia.
6. Panaskan minyak masak. Goreng. Sedia dinikmati.
Cara bungkus
1. Bentang kulit popia. Letakkan inti.
2. Taburkan keju mozzarella.
3. Lipat kemas.
4. Bungkus sekali lagi dengan kulit popia. Biar dua lapis. Kalau selapis saja boleh bocor.
Kuih lopes merupakan antara hidangan minum petang yang sentiasa mendapat permintaan ramai. Tak kira golongan tua ataupun muda, ramai yang menggemarinya.
Manakan tidak, gabungan pulut beraroma daun pandan yang disaluti kelapa parut. Disertai pula dengan curahan air gula Melaka pastinya membangkitkan rasa untuk menikmatinya. Jom kita cuba resipi mudah ini.
Kelapa parut – digaul sedikit garam dan kukus seketika
CARA MEMASAK:
1. Beras pulut dicuci bersih. Kemudian, rendam dengan air, pewarna hijau dan air kapur selama satu hingga dua jam. Jika menggunakan beras pulut susu, cukup direndam selama setengah jam.
2. Kisar daun pandan bersama setengah cawan air. Kemudian, tapis dan ketepikan dahulu.
3. Selepas itu, toskan beras pulut tadi dan masukkan ke dalam loyang.
4. Masukkan santan, air daun pandan dan garam. Gaulkan sebati.
5. Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan dikukus hingga air masak atau 3/4 masak.
6. Apabila santan telah kering, kacau rata agar pulut tersebut masak dengan sekata. Kukus sekali lagi dan kemudian angkat. Sejukkan seketika pulut tersebut.
7. Apabila pulut selesai masak, anda boleh memilih sama ada ingin dimasukkan ke dalam loyang yang kemudiannya akan dipotong segi tiga.
Ataupun masukkan ke dalam daun pisang, dibentuk bulat lalu diikat seperti lontong.
8. Bagi yang tidak memiliki daun pisang, boleh juga guna kaedah seperti ini. Masukkan pulut ke dalam plastik jernih (plastik lauk) dan dibentukkan bulat menggunakan sushi mat.
9. Selesai dipotong segi tiga ataupun bulat, bolehlah digaulkan dengan kelapa parut yang telah diletakkan sedikit garam dan dikukus seketika.
Untuk membuat air gula Melaka, masak hingga likat kesemua bahan di atas. Sesudah itu, bolehlah dicurahkan di atas kuih yang telah dipotong tadi untuk dinikmati.
Macam-macam cara orang buat Kuih Kaswi ni, tapi ini resipi paling mudah yang dikongsikan oleh Noriza Awang Hamat dan hasilnya tidak mengecewakan. Anda yang tak pernah masak kuih ni pun boleh cuba. Bahan mudah, cara buat senang dan sukat pun guna cawan je. Tak perlu risau gagal ye, resipi penuhnya ada dikongsikan di bawah ini.
KASWI GULA MERAH BAHAN-BAHAN: AIR GULA: 1 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air sedikit garam 1 helai daun pandan BAHAN LAIN: 2 cawan tepung gandum 1 cawan tepung ubi 3 cawan air biasa 1 sudu besar air kapur
1 mangkuk putih kelapa + sedikit garam dan kukus sekejap | untuk urap dengan kuih
CARA MEMBUAT:
Campur gula merah, gula putih, air, secubit garam dan daun pandan dalam periuk dan renehkan hingga gula larut.
Tapiskan dan jadikan 2 cawan air gula, ketepikan dan biarkan sejuk.
Masukkan air gula bersama tepung gandum, ubi, air dan air kapur dalam blender. Kisar hingga halus.
Sapukan loyang (saya gunakan loyang 9 X9) dengan sedikit minyak, kemudian tuangkan adunan tadi.
Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan hingga masak lebih kurang 45 minit.
Setelah masak, tutup api dan biarkan kuih dalam pengukus hingga hilang wap baru keluarkan.
Setelah sejuk boleh potong dan hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira