Kuih sagu adalah salah satu kuih yang sedap dijadikan sajian ketika santai. Dinikmati bersama minuman panas kegemaran seperti kopi o atau teh o.

Kuih sagu selalu juga dihidangkan selepas majlis kecil di sekitar kawasan desa. Misalnya ketika kelas mengaji bagi individu dewasa. Ini kerana, kuih sagu mudah disediakan namun cita rasanya samat menarik untuk dimakan bersama teman seperjuangan.

Jom kita lihat resipinya.

KUIH SAGU BERSALUT KELAPA PARUT

Kuih Sagu, Bangkit Selera Mengudap Kala Santai

Ads

BAHAN A
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
3/4 cawan gula
1 sudu kecil sirap ros

BAHAN B
kelapa parut secukupnya
sedikit garam

CARA MEMBUAT
1. Basuh sagu dan toskan.
2. Dalam bekas, satukan sagu bersama BAHAN A yang lain. Kacau sebati.

Kuih Sagu, Bangkit Selera Mengudap Kala Santai
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Sementara itu panaskan periuk kukusan.
5. Oleskan acuan loyang dengan sedikit minyak masak.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan.

Kuih Sagu, Bangkit Selera Mengudap Kala Santai
7. Susunkan di dalam periuk pengukus.

Ads

Kuih Sagu, Bangkit Selera Mengudap Kala Santai
8. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
9. Sejukkan sebelum dikeluarkan daripada acuan.
10. Golekkan kuih ke atas BAHAN B dan susunkan di atas pinggan.

Kuih Sagu, Bangkit Selera Mengudap Kala Santai

Ads

Selamat mencuba!

Sumber: Farisha Sofea

Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI