Siapa yang tak suka kuih sagu ini, kan? Rasanya memang sedap sangat. Sering ditemui di gerai jualan, kuih ini mudah saja cara pembuatannya jika tahu resipi dan teknik yang betul.
Untuk menghasilkan kuih sagu yang sedang elok teksturnya, tidak lembik dan tidak keras, ikuti resipi perkongsian daripada Zana Anuar ini. Jom kita buat.
Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Antara yang menjadi pilihan ramai di bazar ramadan tentunya aneka kuih muihserta manisan pembuka selera seperti Kuih Tako Jagung. Rasanya yang tidak terlalu manis dan bertekstur lembut, menjadikan kuih ini antara kegemaran ramai terutamanya jika dimakan sejuk. Nak cuba buat Kuih Tako Jagungni secara homemade? Jom cuba resipi perkongsian saudari Manja Md Diah ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT KUIH TAKO JAGUNG
BAHAN A (HIJAU):
2 cawan tepung jagung
10 cawan air
3 cawan gula pasir
1 tin jagung manis
Sedikit pewarna hijau
BAHAN B (PUTIH):
2 cawan tepung jagung
18 cawan santan perah ( daripada 3 biji kelapa parut)
4 sudu (sudu kfc) garam
Daun pandan – simpulkan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A dalam periuk. Kacau sebati dan barulah dihidupkan api. Masak hingga mendidih. Padamkan api.
2. Tuang adunan A ke dalam acuan atau bekas kuih. Pastikan tuang hingga separuh dari ketinggian bekas. Ketepikan seketika.
3. Untuk menyediakan lapisan putih, satukan bahan B dan adun sebati.
4. Buka api dan masak hingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Adunan B ini memang sedikit cair berbanding adunan A.
5. Bila adunan B mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam bekas berisi adunan A tadi hingga penuh.
6. Biarkan kuih sejuk dan sedikit pejal. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Jika guna acuan kelongsong pandan, boleh dapat dalam 120 biji. Jika guna cawan dadih yang rendah, boleh dapat dalam 80-90 biji Kuih Tako Jagung.
Kalau inginkan sajian yang rangup dan seronok dikunyah, bolehlah cuba buat Tauhu Telur Kukus. Nak buat pun senang sangatlah. Bahan-bahan pun boleh dikatakan stok yang selalu ada dalam peti sejuk. Jom kita cuba resipi Tauhu Telur Kukus seperti yang dikongsikan oleh Wan Kasmawati Wan Husain ini.
RESIPI TAUHU TELUR KUKUS
BAHAN-BAHAN:
5 keping tauhu 4 biji telur 500 gm isi ayam | hiris 2 biji cili merah | racik –BELI ONLINE 2 tangkai daun bawang | racik 2 helai daun sup | racik 1 batang lobak merah –BELI ONLINE 2 biji telur untuk goreng tauhu yang sudah dikukus Serbuk lada putih secukupnya –BELI ONLINE Garam secukupnya –BELI ONLINE Minyak masak secukupnya –BELI ONLINE
CARA MEMASAK:
1. Dalam satu mangkuk, campurkan tauhu keping, isi ayam, telor, lada sulah dan garam secukup rasa. Kisar sampai lumat.
2. Masuk dalam mangkuk campur dengan daun bawang, daun sup, nak pedas masuk cili yang dipotong nipis-nipis. Lobak merah gaul semua.
3. Kemudian, sediakan acuan dan sapukan acuan dengan sedikit minyak masak.
4. Tuangkan isian tauhu tadi, kemudian kukus selama 15 minit.
4. Tuangkan isian tauhu tadi, kemudian kukus selama 15 minit. Biarkan sejuk seketika. Boleh masuk dalam peti sejuk.
5. Selepas dipotong-potong celup dalam telur. Goreng dan angkat. Tauhu telur kukus sedia dihidangkan. Cicah dengan sos cili Thai/kicap pedas.
Roti jala antara hidangan yang sesuai baik untuk makan pagi atau petang. Cicah dengan kuah kari memang gabungan mantap.
Bagi yang suka buat roti jala dalam jumlah banyak untuk makan sampai ke petang atau malam tip dari T-hah T-hah boleh digunakan supaya roti jala kekal lembut. Malah jika dibuat malam hari untuk hidangan pagi pun tiada masalah.
Cara bancuh roti jala supaya kekal lembut
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum
2 biji telur A
1/2 tin susu cair(1 cawan)
150ml minyak masak
1500ml air
Sedikit garam
Pewarna kuning telur
Cara membuat
1.Satukan semua bahan, kisar hingga sebati. Sedia untuk dimasak.
2.Sediakan kuali non stick. Jika guna kuali leper seperti masak daging burger lengser sedikit minyak masak pada kiraian yang pertama. Seterusnya tak perlu.
3.TIP PENTING; sekiranya ingin membuat roti jala pada malam hari untuk makan keesokan pagi boleh mula buat jam 10 malam.
4.Selesai ‘mengirai’, biarkan roti betul-betul sejuk baru tutup bekas. Insya-Allah takkan basi. Boleh juga sejukkan bawah kipas.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.