Kuih Salat Guna Air Perahan Bunga Telang, Cantik Kejadian

Share

Siapa tau KUIH SALAT? Ia adalah nama lain bagi kuih Seri Muka. Ada juga yang panggil Kuih Seri Muka Nyonya. Chef Sue kongsi salah satu versi resipi kuih salat yang menggunakan air perahan bunga telang sepenuhnya untuk lapisan bawah (pulut). Selalunya versi kuih salat nyonya akan menggabungkan pulut putih & pulut biru telang. Jika tiada bunga telang, boleh je biarkan pulut tu berwarna semulajadi.

KUIH SALAT

Bahan-bahan A (lapisan bawah):

1 cawan beras pulut (rendam 4-6 jam bersama air rebusan bunga telang & toskan)

1/2 cawan santan pekat

1 sudu teh garam halus

Daun pandan secukupnya

 

Bahan-bahan B (lapisan atas):

400ml santan pekat

100ml air perahan daun pandan (20 helai daun pandan kisar lumat dengan air lalu tapis)

150gram gula kastor-BELI ONLINE DI SINI

90gram tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI

40gram tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI

3 biji telur (grade A)

Secubit garam

 

Cara memasak:

  1. Untuk lapisan bawah; sediakan loyang (saya guna loyang bulat 11 inci) lalu sapu keseluruhan bahagian dalam dengan minyak. Tuang beras pulut yang dah direndam tadi dan letak beberapa helai daun pandan di atasnya lalu kukus hingga pulut agak lembut.
  2. Sementara itu satukan santan dan garam (dari bahan A) dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang berisi pulut yang dah dikukus separuh masak tadi dan gaul rata. Kukus semula pulut hingga benar-benar masak.

3.Angkat loyang berisi pulut lalu buang daun pandan. Tekan pulut hingga mampat. Ketepikan.

4.Di dalam mangkuk, satukan santan, gula, air perahan daun pandan dan telur. Letak secubit garam. Kacau rata dan sebati. Masukkan pula tepung gandum dan tepung ubi. Kacau lagi hingga semua bahan sebati.

5.Tapis bancuhan tadi ke dalam kuali. Panaskan atas api yang kecil sambil dikacau hingga bancuhan sedikit pekat. Tutup api lalu tuang bancuhan ke dalam loyang berisi pulut tadi.

6.Kukus kuih selama 40 minit atau hingga kuih benar-benar masak (cucuk lidi ke atas kuih untuk test dah masak ke belum).

7.Sejukkan kuih beberapa jam baru dipotong. Untuk mendapat potongan yang licin, gunakan pisau plastik untuk memotong kuih.

Kredit : Sue M Arukin

Published by
Putri