SeEnaknya dapat menikmati kuih talam gula merah. Adakala yang kita beli di gerai, teksturnya agak keras dan kurang berlemak. Jadi, inginkan tekstur yang lembut, boleh goyang gedik, boleh cuba buat sendiri menggunakan resipi ini.
Jika betul-betul mengikut resipi perkongsian daripada Shakinah Zainal ini, boleh menghasilkan kuih talam gula merah yang lembut dan boleh goyang gedik. Pasti memuaskan hati. Jom cuba resipi ini.
Bila petang macam gini, pasti mulut rasa nak mengunyah yang manis. Min cadangkan buat resipi kuih lapis coklat pandan yang pasti korang suka. Boleh layan makan , gabungan pandan dan coklat memang harum jer . Bolehlah cuba nanti .
KUIH LAPIS COKLAT PANDAN
BAHAN A 💚2cwn tepung beras(cap teratai…kompem kuih jd comey😍) 💚1cwn tepung gandum 💚2sb tepung jagung 💚2cwn santan 💚1sk garam
BAHAN B 💜1tin susu cair 💜1cwn santan 💜1¹/⁴cwn gula pasir(makna kata 1cwn lebih ckit ja) 💜2helai daun pandan(simpul)
BAHAN C 💛3sb serbuk koko+ 4sb air suam =kacau biar sebati 💛1sk pewarna hijau(nak terang lagi..bleh tambah lagi)
👉Kalau betul2 ikut sukatan ni mmg akan dapat kuih lapis yg cun😍😍😍
Cara memasak: 👉Satukan semua bahan B…masak atas api sambil2 kacau smpai gula hanco yea… 👉Ketepikan bahan B yg dimasak td…. biar suam2 ckit… 👉Pas tu… masukkan semua bahan A dalam bekas…kacau2 biar sebati… 👉Bila bahan B yg kita masak td dah suam.. 👉Campokan bahan A dan B…kacau sebati dan tapis.. 👉Bahagikan adunan kepada 2bahagian 👉Satu adunan letak serbuk koko yg dibancuh td(kacau sebati) 👉Satu adunan lagi masukkan pewarna hijau
Panaskan kukusan…
Penutup kukusan tu kene bungkuih na..xmo bg air wap menitik…
Letak loyang yg dah disapu minyak dalam kukusan biar panas jap…
Pas tu tuang adunan selapis selapis… 👉 Mula2…tuang warna coklat dulu selapis… cikpooja guna senduk bulat yg besar tu… 👉Tuang tu haruslah rata dalam loyang yea… 👉KUKUS DALAM 5 MINIT TUK SETIAP LAPISAN…API SEDANG2 JE YEA… 👉Dah cukup 5mnit…bukak kukusan..pas tu tuang yg ijau plak…tutup n kukus lagi 5mnit… 👉Ulang langkah tuang selapis2 smpai habis adunan… 👉Utk adunan yg terakhir…..kukus selama 20minit yea… 👉Dah siap masak…keluarkan kuih lapih kite dr kukusan…sejukkan dulu yea…baru bleh dipotong2 menggunakan pisau plestik😁…alaaaa pisau potong kek tu.. 👉Dah tu….bleh la ngap😋😋😋
Selamat mencuba yea…
Resepi mudah n simplelicious ikhlas dari hati byCikpooja 😋
Sedap yakmat ampa tau dak😍😍😍
Rasa kongsikan resipi dari Jemah Jematul Adawiyah buat Cream Puff 3G Gebu, Gemok dan Gendut. Caranya sangat senang dan mudah, yang puan-puan boleh cuba.
Kuih Bingka Pandan merupakan salah satu kuih tradisional kegemaran ramai. Baunya amat membuka selera hasil dari taburan bijan dan daun pandan asli yang digunakan. Nak buatnya pun mudah saja, tak perlu guna banyak bahan. Untuk dapatkan Kuih Bingka Pandan yang lebih enak, gunakan Anchor Whipping Cream dan Anchor Unsalted Butter. Kuih jadi lebih berkrim dan harum baunya. Tak sabar nak makan waktu berbuka nanti.
KUIH BINGKA PANDAN
Bahan-bahan:
240gram tepung gandum
200ml Anchor Whipping Cream
50gram Anchor Unsalted Butter – cairkan
480ml jus pandan
180gram gula kastor
3 biji telur
¼ sudu teh garam
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk, satukan semua bahan dan kacau hingga sebati.
Tapis bancuhan ke dalam loyang pembakar yang telah disapu dengan sedikit mentega.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu190-200C selama 50-60 minit atau hingga kuih masak.