Antara banyak kuih talam, pernah cuba Talam Keledek? Warnanya saja sudah cukup menawan, apatah lagi rasanya.

Bagi penggemar kuih talam, rugi kalau tak mencuba Talam Keledek ini. Ada rasa ketulan keledek di dalamnya membuatkan kuih ini bertambah sedap.

Menurut pemilik asal resipi kuih ini, Mizah Ngatiman, asal tercipta resipi ini apabila melihat ada ubi keledek yang masih berbaki di rumahnya. Resipi asal talam keladi telah diubah menjadi talam keledek. Rasanya sedap berlemak dan kurang manis. Memang sesuai dijadikan hidangan minum petang bersama secawan kopi panas. Jom kita buat.

KUIH TALAM KELEDEK

BAHAN-BAHAN:

(LAPISAN BAWAH)

1 cawan keledek (siap didadu)

1 + ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini

3 cawan santan – Boleh beli online di sini

Secubit garam halus

**Kisarkan semua (kecuali keledek)

(LAPISAN ATAS)

3 cawan santan

1 + ½ cawan tepung gandum

½ cawan gula pasir – Boleh beli online di sini

IKLAN

2 sudu besar tepung jagung – Boleh beli online di sini

Pewarna oren secukupnya

**Kisarkan kesemua bahan di atas.

CARA MEMASAK:

Kisarkan semua bahan lapisan bawah.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Kukus keledek yang dipotong dadu hingga lembut.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Kemudian, campurkan keledek dengan adunan tepung siap kisar tadi.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

IKLAN

Lapik loyang 7 inci dengan plastik dan digris dengan minyak. Boleh mula dikukus selama 25 minit.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Kemudian, kisarkan semua bahan lapisan atas.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Selepas 25 minit, keluarkan loyang. Carik-carik dengan garpu permukaan kuih.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Terus masukkan adunan lapisan atas tadi. Kukus lagi 25 minit hingga masak.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Tutup api dan sejukkan.

Selepas sejuk, bolehlah dipotong. Guna pisau plastik yang disapu minyak.

IKLAN

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Siap. Sedia untuk dihidangkan.

Kuih Talam Keledek, Sesedap Rasanya Secantik Kejadiannya

Selamat mencuba.

Kredit: Mizah Ngatiman

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Mudah Kuih Akok Kedut Sedap, Lembut Dan Kurang Manis

Resipi Air Nanas Laici Sparkling Yang Sedap & Menyegarkan. Wajib Cuba Raya Ini!

Buat Jamu Tetamu Atau Menu Potluck Dengan Chocolate Heaven Muffin

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8fjai5

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI