Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi

Share

Geng penggemar kuih talam tentu menyukai resipi kali ini. Rasanya ternyata sedap, kenyal pula tu. Resipi kuih talam pandan ini memang mudah, cepat siap dan gerenti menjadi!

Resipi kuih talam pandan confirm menjadi kali ini dikongsi oleh Lia Yob Ibrahim. Menariknya, resipi ini diturunkan daripada mak bondanya, Ku Zainab Abd Talib. Seloroh Lia, orang yang sakit gusi pun boleh menikmatinya. Jom kita buat.

BAHAN-BAHAN:

(Lapisan Bawah)

8 helai daun pandan

3 cawan air

1 kotak kecil santan Kara (guna santan kelapa pun boleh) – Boleh beli online di sini

1 cawan gula pasir

1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini

½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Kisar daun pandan dengan air. 

Kemudian, tapis dan ambil airnya sahaja. Secawan air pandan bikin aroma menawan.

Isi tepung penuh secawan. Cawan inilah guna sukatan untuk semua bahan.

Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau.

Godak semua bahan sehingga semuanya sebati. Sehingga tiada tepung yang berketul-ketul.

Selepas kesemua bahan tersebut larut, tapiskan ke dalam bekas lain untuk buang saki baki tepung yang berketul atau jika ada bendasing dalam adunan.

Sediakan loyang 10×10 inci. Lapikkan dengan plastik. Sekiranya tak mahu lapik dengan plastik, bolehlah sapu permukaan loyang dengan minyak dahulu.

Panaskan pengukus yang telah berisi air.  

Tuang adunan pandan ke dalam loyang. Kukus di dalam pengukus yang telah pun sedia mendidih airnya selama 20 minit. Api jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. Sederhana sudah memadai.

BAHAN-BAHAN:

(Lapisan Atas)

½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini

1 ½ cawan tepung gandum

1 kotak kecil santan – Boleh beli online di sini

1 sudu kecil  garam atau secukup rasa

3 cawan air

CARA MEMASAK:

Masukkan kesemua bahan, kacau dan tapis siap-siap.

Apabila adunan lapisan bawah telah cukup 20 minit, terus masukkan ke dalam loyang. Tak perlu turunkan kukusan, terus tuang sahaja. Berhati-hati ye.

Kukus lagi selama 20 minit.

Selesai cukup tempoh 20 minit, buka penutup pengukus. Jika ada air di dalam loyang, mengiringkan supaya senang air itu diceduk dan dibuang.

Dah siap. Tunggu kuih sedikit sejuk, barulah dipotong.

Adunan ni jadi lembut dan kenyal-kenyal saja. Sedap sangat. Selamat mencuba!

Kredit: Lia Yob Ibrahim

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Fazida