Biasa makan kuih tiram yang kosong. Memang cukup rangup dan leka nikmatinya. Kali ni kita olah dengan meletakkan warna , bukan hanya sedap tapi buat tak henti nak makan.
Bahan-bahan:
500g tepung gandum
1 biji telur
200ml air/ secukupnya
Garam
Sapuan
7 sudu minyak masak
7 sudu tepung jagung
Pewarna makanan
Gula kastor
Cara membuat:
1.Bancuh hingga sebati(ketepikan).
2.Uli sehingga doh licin.
3.Kalau nak buat warna, bahagikan doh dan lerak warna. Kalau tak nak guna doh kosong saja.
4.Canai hingga nipis dan sapu sapuan tadi bagi rata elok.Setiap lapisan kena sapu sapuan. Lapisan selang seli dengan doh warna. Gulung kemas-kemas, potong serong nipis-nipis.
5. Gelekkan bagi nipis.Goreng dengan minyak sederhana panas.Sejukkan.
6. Gaul gula kastor atau gula halus.Siap
Selamat Mencuba.
Kredit : Nur Shahidar Amsyar
INGIN DAPATKAN KUALI NON STICK, BOLEH DAPATKAN DI SINI.
Resipi Kuih Asam Gumpal. Menu Minum Petang Mudah Buat Masa PKP
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mapo Tofu Berkuah Pedas Stail Masakan Cina Yang Enak
Jika anda nak masak lauk yang mudah dan ringkas, boleh cuba masak mapo tofu berkuah pedas ala masakan cina ini. Gabungan rasa kuah yang manis dan pedas serta tofu yang lembut memang mantap. Makan pula dengan nasi putih, sedap tak terkata. Ini resipi yang dikongsi oleh Zurina Zulkefli yang boleh anda cuba.
MAPO TOFU
BAHAN-BAHAN:
- 4 ketul tauhu biasa atau mapo tofu
- 3 ulas bawang putih – beli online DISINI
- 2 hirisan halia – beli online DISINI
- 2 ketul isi ayam
- 1 sudu besar serbuk cili – beli online DISINI
- 2 sudu besar kicap – beli online DISINI
- Serbuk perasa ayam atau kiub pati ayam – beli online DISINI
- Minyak masak
- Minyak bijan – beli online DISINI
- 2 sudu besar tepung jagung – beli online DISINI
- Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Potong tauhu kecil-kecil.
2. Panaskan minyak masak dan tumis campuran bawang putih dan halia.
3. Masukkan isi ayam dan tumis sehingga masak.
4. Masukkan serbuk cili yang dibancuh dengan air. Kacau sehingga pecah minyak.
5. Tambahkan air dalam 1 cawan setengah. Boleh tambah garam, serbuk perasa ayam dan kicap. Gaul kuah sehingga mendidih.
6. Bila kuah dah mendidih, masukkan potongan tauhu. Biarkan tauhu masak dahulu dan jangan digaul supaya tauhu tidak hancur.
7. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
8. Biarkan tauhu masak sehingga kuah menjadi likat. Taburkan hirisan daun bawang dan titiskan minyak bijan.
9. Siap dan sedia untuk dimakan bersama nasi.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli
Anda mencari AIR FRYER yang murah pada harga yang berpatutan? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Masak 𝐈𝐤𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐛𝐮𝐬 𝐆𝐨𝐫𝐞𝐧𝐠 Ni Gerenti 𝐋𝐚𝐤𝐮 𝐊𝐞𝐫𝐚𝐬
Makan tengah hari dengan lauk yang simple gerenti bertambah makan. Boleh buat menu ikan rebus goreng ni, sangat simple. Rebus ikan Selayang , tambah garam , cuka dan asam keping dan bahan-bahan ramuan lain. Kemudian digoreng dengan bawang dan cili, ermmm enaknya tak terkata.
IKAN REBUS GORENG
𝗕𝗮𝗵𝗮𝗻-𝗯𝗮𝗵𝗮𝗻:
10 ekor ikan selayang/sardin (siang & cuci)
1 sudu besar garam bukit-beli online di sini
1 senduk cuka-beli online di sini
2 keping asam keping-beli online di sini
Gula melaka
Halia
Lengkuas
Daun pandan
𝗖𝗮𝗿𝗮-𝗰𝗮𝗿𝗮:
1.Susun ikan dalam periuk dan taburkan satu sudu besar garam bukit.
𝗧𝗶𝗽: Untuk tips isi ikan pejal, masukkan satu senduk cuka dan dua keping asam. (Tak perlu tambahkan setitik air kerana ikan akan menghasilkan air rebusan tersendirinya nanti)
𝗧𝗶𝗽: Nak bagi ikan manis yang sedap patahkan satu relung kecil nisse Kelantan atau gula melaka.
2.Masukkan hirisan lengkuas, halia dan daun pandan untuk rahsia mewangikan ikan rebus. Langsung tak ada bau hanyir lagi.
3.Rebus ikan dalam api paling perlahan kira-kira 20 minit. Tutup dengan tudung periuk.
4.Buka penutup periuk dan besarkan sedikit api untuk mengeringkan air ikan yang terhasil sebelum ditutup api. Biarkan semalaman untuk rasa yang meresap dan sebati.
5.Goreng ikan dalam minyak panas. Taburkan bawang banyak-banyak bersama potongan cili padi.
6.Tutup dengan tudung periuk ketika ikan digoreng untuk elak meletup.
7.Hidangkan bersama nasi putih, budu putih campur tempoyak dan sambal jantan.
Kredit: Afy AL Habibi
Daging Masak Hitam, Ramuan Yang Pelbagai Jadikan Ia Sedap Dinikmati
Resipi Pai Ayam Terlajak Mudah & Sedap. Kalau Jual, Pasti Laris
Sedapnya Roti Goreng Lemak Manis. Menu Sarapan Terlajak Mudah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
5 Juadah ‘Istana Terengganu’ Dari Tengku Norziehan Tengku Muda
Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 biji limau nipis/perah airnya
- 1 biji bawang besar/dimayang bulat
- 2 helai daun pandan
- 1 kulit kayu manis
- 1 bunga lawang
- ¾ cengkih
- 4 biji pelaga
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak sapi
- 4 sudu makan minyak biasa
- Beberapa titik pewarna merah
- Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk.
2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan).
3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis.
4. Setelah mendidih masukkan beras.
5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning
6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg daging/dipotong kiub
- 4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
- 3 biji bawang besar/dikisar
- 5 sm halia/ dikisar
- 1labu bawang putih
- 1 tin susu cair
- 2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
- 3 sudu makan sos tomato
- 4 biji kentang/ dibelah empat
- ½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
- 3 helai daun pandan
- 1 senduk minyak bawang goring
- 2 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu makan cili boh
- 3 sm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK :
1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk.
2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk.
4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak.
5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika.
6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
- 2 biji bawang merah /dimayang halus
- 4 ulas bawang putih /dimayang halus
- 2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
- 2 sm kunyit hidup /dimayang halus
- 1 ½ sudu teh garam
- 2 keping asam keeping
- 5 biji cili siam
- 4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
- Sedikit gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan.
2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi.
3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi.
6. Masak dalam 5 minit dan matikan api.
7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
- ½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
- ½ biji nenas /dihiris nipis
- 1 biji timun /dihiris nipis
- Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:
- 6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
- 750 ml air
- 3 sudu makan cuka
- 2 ketul gula melaka
- 5 ½ sudu makan cili boh
- 5 sudu makan gula
- 2.5 sm belacan
- 6 biji cili padi
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cara sediakan bahan rojak:
1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air.
2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik.
3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan.
4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka.
Cara masak kuah:
1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk.
2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih.
3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul.
Jenis masakan : Laksa
Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 sm halia
- Sedikit garam
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
- 1 sudu makan halba
- 3 ulas bawang merah/ dikisar
- 1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
- 2 ulas bawang putih /dikisar
- 1.5 sm halia/dikisar
- 3 sudu makan cili boh
- 1 ½ sudu gula
- 3 cawan santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa.
3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat.
4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi.
5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang.
Saiz hidangan : 6 orang
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor