Untitled design - 2021-01-22T093447.339

Biasa makan kuih tiram yang kosong. Memang cukup rangup dan leka nikmatinya. Kali ni kita olah dengan meletakkan warna , bukan hanya sedap tapi buat tak henti nak makan.

Bahan-bahan:

500g tepung gandum
1 biji telur
200ml air/ secukupnya
Garam
Sapuan
7 sudu minyak masak
7 sudu tepung jagung
Pewarna makanan
Gula kastor

Cara membuat:

1.Bancuh hingga sebati(ketepikan).
2.Uli sehingga doh licin.

Kuih Tiram Jelita Rangup Dan Menarik Warna, Buat Tak Henti Makan
3.Kalau nak buat warna, bahagikan doh dan lerak warna. Kalau tak nak guna doh kosong saja.

IKLAN


Kuih Tiram Jelita Rangup Dan Menarik Warna, Buat Tak Henti Makan

4.Canai hingga nipis dan sapu sapuan tadi bagi rata elok.Setiap lapisan kena sapu sapuan. Lapisan selang seli dengan doh warna. Gulung kemas-kemas, potong serong nipis-nipis.


Kuih Tiram Jelita Rangup Dan Menarik Warna, Buat Tak Henti Makan

Kuih Tiram Jelita Rangup Dan Menarik Warna, Buat Tak Henti Makan

IKLAN

5. Gelekkan bagi nipis.Goreng dengan minyak sederhana panas.Sejukkan.
Kuih Tiram Jelita Rangup Dan Menarik Warna, Buat Tak Henti Makan
6. Gaul gula kastor atau gula halus.Siap

Selamat Mencuba.

Kredit : Nur Shahidar Amsyar

IKLAN

INGIN DAPATKAN KUALI NON STICK, BOLEH DAPATKAN DI SINI.

Resipi Kuih Asam Gumpal. Menu Minum Petang Mudah Buat Masa PKP

Resipi Kuih Tepung Bungkus Sedap Untuk Minum Petang

Cara Mudah Buat Kuih Bakar Pandan Sedap Guna Acuan Muffin

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI