Antara kuih tradisi yang klasik, Kuih Qasidah. Kuih dulu yang mak kita suka buat terutamanya masa bulan puasa. Ada 2 versi kuih Qasidah, satu versi sebelah utara dan satu lagi sebelah pantai timur. Kali ni kita cuba resipi Kuih Qasidah Utara, selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum*
- 6 cawan air*
- 15 sudu makan gula halus* | (Kalau suka manis boleh lebihkan gula tu)
- 2 sudu teh air kapur*
- Sedikit garam*
- 3 sudu makan minyak sisa goreng bawang*
- 5 ulas bawang ros (shallots) | dimayang
CARA MEMASAK:
- Mula-mula hiris bawang rose nipis2 dan goreng hingga garing kekuningan dan harum, masukkan sedikit jer garam, jang terlalu banyak nanti masin pulak.
- Satukan tepung gandum, air, gula, garam dan air kapur ke dalam periuk.
- Masak di atas dapur, kacau sehingga adunan menjadi kental dan berkilat.
- Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan.
- Tuangkan bawang goreng dan minyak nya di atas kuih yg telah sejuk tadi.
- Potong apabila sudah sejuk.
Kongsi resipi: Nasriah Ramli